fbpx

Radionica za mlade - "Antikorupcijski forenzički LAB“

Radionica za mlade -  "Antikorupcijski forenzički LAB“

Foto: Udruženje Ja bih u EU 

Korupcija je dugotrajan sistemski problem koji narušava vladavinu prava u BiH i prodire u sve sfere društva, te tako gradi okruženje nepovjerenja i sve veći osjećaj bespomoćnosti i ljutnje kod mladih.

Saopštenje

"Antikorupcijski forenzički laboratorij za mlade u lokalnoj zajednici“ (Antikorupcijski forenzički LAB) ima za cilj aktivirati mlade i građane u otkrivanju i suzbijanju korupcije na lokalnom nivou. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira Udruženje Ja bih u EU (JaBiHEU).

Projekat okuplja mlade iz raznih dijelova BiH, predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, istraživačke novinare sa ciljem motivisanja mladih i građana da se aktivnije uključe u odgovor na različite oblike korupcije. Kako bi to uradili potrebno je da saznaju više o dostupnim procedurama i metodama građanskog otpora korupciji, da nauče istraživati i insistirati na transparentnosti i reformama na putu ka Evropskoj uniji.

Radionici u Mrkonjić Gradu prethodile su uspješno održane radionice u Ugljeviku, Visokom, te Posušju.

Edukatori Aida Brdar i Nermin Kadribašić su sa više od 40 srednjoškolaca i studenata iz Mrkonjić Grada, Ključa, Ribnika i Bihaća razgovarali o pojmu korupcije i praktičnim primjerima korupcijskog ponašanja u lokalnim zajednicama, uzrocima i posljedicama korupcije u lokalnim zajednicama i kako se mladi mogu oduprijeti korupcijskom ponašanju, kako i kome prijaviti korupciju.

U prvom dijelu radionice, učesnicima je omogućeno da, kroz diskusiju i hipotetičke primjere od strane edukatora, nauče više o pojmovima korupcije te jasno prepoznaju šta jeste, a šta nije koruptivna radnja ili koruptivno ponašanje.

„Kroz radionice smo uvidjeli da mladi u Bosni i Hercegovini nisu u potpunosti upoznati sa svim aspektima korupcije, ali su pokazali ogroman potencijal i volju za aktivno učešće prevenciji i suzbijanju koruptivnih ponašanja. Njihova energija, inovativnost i želja za promjenom ključni su za stvaranje transparentnijeg i pravednijeg društva.“ , kazala je Aida Brdar , edukatorica radionice.

Drugi dio radionice bio je baziran na usvojeno znanje mladih i njihove poruke upućene nadležnim institucijama.

Sergej Milanović,  jedan od učesnika radionice istakao je: „ Jako je bitno da se mladi što ranije upoznaju sa ovim učestalim problemom, te da osvijeste sve njegove aspekte kako bi u budućnosti imali generacije spremne da rade na suzbijanju korupcije i jačanju institucionalnih i demokratskih kapaciteta društva. Radionica je pokazala visoko zainteresovanost mladih za ovaj gorući problem u Bosni i Hercegovini.“

Za kraj mladi su razgovarali o pokretanju incijativa u svojim lokalnim zajednicama vezanih za nezakonite urbanističke dozvole, kao i postupke zapošljavanja u javnim institucijama.

Projektne aktivnosti se nastavljaju završnim događajem koji će biti održan u Sarajevu.

Detalje o samom projektu možete pronaći na web stranici Udruženja Ja bih u EU. https://www.jabiheu.ba/