fbpx

Racije čileanske policije zbog seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi (VIDEO)

5zlostavljaci

Čileanska policija je sprovela racije u objektima Rimokatoličke crkve i zaplenila dokumenta u okviru istrage seksualnog zlostavljanja dece i zataškavanja tog skandala.

Iznenadni pretresi izvedeni su juče u glavnom gradu Santjagu i u gradu Rankagva, gde je 14 sveštenika optuženo za seksualne odnose s maloletnicima, navodi Asošiejted pres.

U Čileu su i dva izaslanika Vatikana, koja su se nekoliko sati kasnije sastala s glavnim čileanskim tužiocem Horheom Abotom, da razgovaraju o saradnji u istragama slučajeva koji su ukaljali ugled Crkve.

Svi aktivni čileanski biskupi, stariji od 30 godina, ponudili su prošlog meseca ostavke zbog kolektivne krivice što nisu zaštitili decu od sveštenika zlostavljača.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja u ponedeljak je prihvatio ostavke tri biskupa iz Čilea, medju kojima je Huan Baros, optužen da je zataškavao zlostavljanja koja je 80-ih i 90-ih godina počinio zloglasni sveštenik-predator Fernando Karadima.

Papa je početkom godine branio Barosa od optužbi, ali je priznao da je pogrešio posle izveštaja vatikanskih istražitelja na 2.300 strana.

Vatikan je 2011. godine osudio Karadimu na doživotno kajanje i molitvu zbog počinjenih zločina, ali je izveštaj ukazao na znatno širi skandal, pošto je otkriveno da je čileanska crkva sistematski zataškavala i minimalizovala slučajeve zlostavljanja.

Ta otkrića dovela su do iznošenja novih optužbi, a Franja je nedavno postao prvi papa koji je javno osudio kulturu zlostavljanja i zataškavanja u Rimokatoličkoj crkvi.

(Beta)