fbpx

Putin ide u novi mandat, izbori i u okupiranim dijelovima Ukrajine

Putin ide u novi mandat, izbori i u okupiranim dijelovima Ukrajine

Foto: Profimedia

Moskva je pokrenula kampanju kojom poziva stanovnike okupiranih dijelova Ukrajine da glasaju na predsjedničkim izborima u Rusiji.

Prvi put se glasanje održava tokom tri dana (od danas do nedjelje), ali dodatno prijevremeno glasanje već je započelo u okupiranim dijelovima četiri ukrajinske regije: Zaporižja, Herson, Donjeck i Luhansk, prenosi Index.

Jedan se stanovnik požalio na proruske kolaboracioniste koji u pratnji naoružanih vojnika s glasačkim kutijama idu od kuće do kuće tražeći birače. Vladimir Putin će sigurno osvojiti još jedan mandat, ali bi veliki odaziv pomogao naporima Kremlja da legitimizira svoju vladavinu. Također bi se to iskoristilo da se opravda ruska invazija na Ukrajinu, piše BBC.

Vladimir Putin je jedan od četiri kandidata na glasačkom listiću, ali nijedan od ostale trojice ne predstavlja realan izazov. Svi njegovi najotvoreniji kritičari bili su prisiljeni na egzil, zatvoreni su ili su umrli. Glasanje inače počinje ranije u udaljenim dijelovima Rusije, ali je procedura proširena na četiri djelomično okupirane regije Ukrajine "iz sigurnosnih razloga". Postoje različiti načini na koje se Ukrajinci pod okupacijom prisiljava na glasanje.

Iako su okupacijske vlasti postavile biračka mjesta, glasači ih nisu dužni posjećivati jer su te iste vlasti ljude s glasačkim kutijama poslale po kućama.

"Dragi birači, brinemo za vašu sigurnost! Ne morate nigdje ići glasati - mi ćemo vam doći kući s glasačkim listićima i kutijama!", objavilo je na društvenim mrežama izborno povjerenstvo koje je postavila Rusija u regiji Zaporižja.

Ukrajinci pod okupacijom također su pod pritiskom kroz kampanju pod nazivom InformUIK, navodno osmišljenu da ih informiše o proceduri glasovanja, kao i imenima svih kandidata. U kampanji se nastoji posjetiti sve preostale stanovnike regija pod ruskom okupacijom, a njene predstavnike često prate naoružani ljudi.

Prikupljaju lične podatke za sastavljanje popisa birača, a ponekad i snimaju lokalno stanovništvo tokom takvih posjeta. Šef ruskog izbornog odbora u djelomično okupiranoj regiji Zaporižja priznaje da je lokalno stanovništvo zabrinuto zbog snimanja.

Ukrajinci su već bili pod velikim pritiskom da uzmu ruske pasoša, ali se ukrajinski pasoši prihvaćaju kao dokaz identiteta kako bi glasanje bilo još lakše. Stanovnicima su poslane tekstualne poruke s obavijestima o datumima glasanja, a koriste se i isprobane sovjetske metode kako bi ih se privuklo na biračka mjesta, poput besplatnih koncerata i hrane.

Ukrajina je odbacila glasanje kao nelegitimno, a osobe uključene u organizaciju izbora bile su meta napada. Na dan kada je počelo prijevremeno glasanje u okupiranim dijelovima regije Herson, 27. februara, dogodile su se dvije eksplozije u Novoj Kahovki: jedna ispred ureda kremaljske stranke Ujedinjena Rusija, a druga u blizini biračkog mjesta.

Zatim je prošle sedmice Glavna obavještajna uprava Ukrajine rekla da je jedna žena koja je pomagala ruskoj administraciji u održavanju izbora "likvidirana" u eksploziji automobila bombe 6. marta u okupiranom gradu Berdjansku u regiji Zaporižja. Na pitanje tko je izveo napad, ukrajinski guverner regije Zaporižja Ivan Fedorov za BBC je odgovorio: "Neko je to učinio. Neko ko je pokazao veliki otpor. Neki heroji koji to čine na privremeno okupiranim teritorijima. Naš otpor pokazuje da je nenormalno kada naši građani sarađuju s Rusima. Neko nije razumio. Zato je taj neko ubijen".

Na pitanje da pojasni jesu li ljudi koji stoje iza napada povezani s ukrajinskom državom, Fedorov je dodao: "Da, naravno. Postoji velika saradnja između našeg otpora unutar privremeno okupiranih teritorija i naših tajnih službi".

Vladimir Putin glavni je pokretač pripajanja ovih regija Rusiji, a na nacionalnom se nivou glasanje predstavlja kao podrška. Službeni simbol predsjedničkih izbora 2024. je slovo V povezano s njegovom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Službeni slogan ruskog Centralnog izbornog povjerenstva je "Jaki zajedno - glasajte za Rusiju!"

I simbol V i slogan pojavljuju se na plakatima po okupiranim dijelovima Ukrajine, uključujući i biračka mjesta.

Mediji u Kremlju već su opisali prijevremeno glasanje u Ukrajini kao veliki uspjeh.

"Bio je to pravi praznik! Uz muziku, balone i ruske zastave! Desetine hiljada ljudi"", piše tabloid Komsomolskaja Pravda rekao je o prijevremenom glasanju u regiji Herson, koja je završila 3. marta.

Propaganda Kremlja koristi izbore kako bi širila sliku jednoglasne podrške ruskoj invaziji i aneksiji Ukrajine. Međutim, ove pažljivo koreografirane slike ne prikazuju hiljade protivnika koji su ušutkani, deportovani, zatvoreni ili ubijeni. Mnogi su otišli - posebno mladi - ne želeći živjeti pod ruskom okupacijom.

Ukrajinski guverner Zaporižja Ivan Fedorov kaže da se lokalno stanovništvo njegove djelomično okupirane regije prisiljava na glasanje:

"Oni idu u svaki stan i svaku kuću i pitaju - želite li glasati? Naši građani su jako uplašeni. Naravno, kad im Rusi s vojnicima dođu u stan i pitaju hoće li glasati za Putina, svi će reći: 'OK, da'. Jer svi žele spasiti svoj život. Ali to ne znači da naši građani žele podržati Putina".

Jedan stanovnik regije Herson - jugoistočnog dijela Ukrajine koji je okupiran od strane ruskih snaga - opisao je za BBC kako je organizovano glasanje u njegovom selu.

"Proruski orijentisani mještani obilaze kućanstva s glasačkim kutijama, u pratnji naoružanih vojnika. Ako pokucaju i niko ne otvori, idu dalje do sljedeće kuće. Ne provaljuju u kuće, ali ih obilaze", rekao je mještanin i nastavio: "To je smiješno. Kakvi su to izbori kad se pojavljuju dva mještanina - jedan drži popis birača, a drugi glasačku kutiju - i vojnik s puškomitraljezom? To nije demokratija. To je komedija".

Vijesti.ba