fbpx

"Putevi RS": Konkurs po mjeri direktora?

2putevirs

Vlada Srpske promjenila je Statut “Puteva RS” po mjeri sadašnjeg vršioca dužnosti tehničkog direktora Duška Gojića.

Pored građevinskog fakulteta, na toj poziciji sada može biti neko i sa tehnološkim, a SNSD-ovac Gojić je diplomirao tekstilni smijer baš na tom fakultetu. Generalni direktor “Puteva”, DNS-ov Nenad Nešić, ne vidi u čemu je problem. Pravda se da su time omogućili većem broju kandidata da konkurišu. Nešiću, ipak, još nije jasno koji je to fakultet “dodat”.

Da li mislite da izvršni direktor tehničkih poslova može da bude neko ko nema završen građevinski fakultet?

– Sad ste me zatekli s pitanjem ali ja vjerujem da ljudi koji imaju fakultet tehničkih nauka mogu da obavljaju sve vrste poslova što se tiče tehnologije – odgovorio je Nešić.

Samo jedan uslov ostao je isti. Pet godina radnog iskustva od čega najmanje tri na rukovodnim poslovima, što Gojićevom radnom iskustvu odgovara s obzirom na to da je jedno vrijeme bio i generalni direktor tog preduzeća. Nije ovlašćen da komentariše, pravda se Gojić, a ministar saobraćaja Neđo Trninić odgovornost vraća preduzeću.

– Smatrali smo da nadzorni odbor koji je odgovoran za taj dio posla je odradio svoj dio posla. Mi smo prosljedili Vladi i Vlada je to podržala. Nemam drugog objašnjenja – kazao je Trninić.

Objašnjenje imaju u Transparensiju. Sve je, kažu, jasno kao dan.

– Ovo je samo još jedan od primjera načina na koji se interna akta, procedure i uslovi za obavljanje pojedinih pozicija prilagođavaju onome kome je pozicija namjenjena, a ne zaista potrebama te funkcije – rekla je Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnal BiH.

Korajlić kaže da “namiještanje” nije nepoznato u “Putevima RS”. Uslove su i ranije prilagođavali i generalnom direktoru, kažu u Transparensiju.

Tada je po prvi put tehnološki fakultet dodat uslovima, a u to vrijeme u fotelji generalnog direktora sjedio je, ni manje ni više, nego Duško Gojić.

(ATV)