fbpx

Prvi dan ljeta 2024.

Prvi dan ljeta 2024.

Foto: Jelena Jevđenić/Impuls

Danas je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže nego noć, danas će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta.

Ljeto počinje danas u 22 časa i 50 minuta.

U isto vrijeme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ovo ljeto trajaće 93 dana, 15 sati i 52 minuta i to će biti najduže godišnje doba – bar kalendarski.

Prvi dan ljeta na sjevernoj hemisferi astronomski posmatrano nastupa kada se sjeverni zemljin pol nađe u maksimalnom nagibu prema suncu.

Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok.

Prvim danom ljeta smatra se dan ljetnog solsticija (najduža obdanica), koji obično pada između 20. i 23. juna. Kako se Zemlja okreće oko Sunca, ali i oko svoje ose njen položaj u određenom trenutku u odnosu na Sunce definiše godišnja doba.

Ljeto 2024. završiće se u nedjelju, 22. septembra 2024, u 14 sati i četrdeset tri minuta.

Kako su drevne kulture obilježavale prvi dan ljeta

Keltski, slavenski i germanski narodi su ovaj dan često obilježavali paljenjem velikih vatri za koje se vjerovalo da će pojačati snagu sunca i tako obezbjediti dobru žetvu te godine.

Neolitski Evropljani su sagradili nekoliko kamenih krugova za koje se čini da su izgrađeni kako bi se uskladili s kretanjem sunca tokom ljetnog i zimskog solsticija. Jedan poznati primjer za to je Stonehendž (Stonehenge), koji se nalazi u jugozapadnoj Engleskoj.

Poznati kameni spomenik izgrađen je prije oko 4500 godina tokom kasnog neolitika. Način na koji je kamenje postavljeno služi za uokvirivanje izlaska sunca na ljetnom solsticiju i zalaska sunca u zimskom solsticiju.

U Kini, Festival ljetnog solsticija jedan je od 24 dvosedmične podjele u godini, a svaki je nazvan po položaju sunca, sezonskim pojavama ili povezan sa poljoprivrednim aktivnostima.