fbpx

PROTUAKCIJA U ZAGREBU: Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima

8akcija

Na nekoliko lokacija u Zagrebu građani polažu cvijeće na antifašističke spomenike.

Događa se to poslije jučerašnjeg poziva Antifašističkog vjesnika na „protuakciju“, koji je uslijedio nakon što su nepoznati simpatizeri ustaštva početkom tjedna nasrnuli na dva zagrebačka spomenika. Prvo su na tek vraćenoj bisti Ive Lole Ribara plavom bojom ispisali slovo „U“ s križempovrh slova, te bistu obojili u plavo, da bi potom oštetili i spomenik palim borcima NOB-a na zagrebačkoj Trešnjevci. Tamo su osim slova „U“, neizostavnog križa, napisali i "NDH", kraticu koja označava zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku.  

Spomenici NOB-u još su od početka devedesetih na stalnom udaru simpatizera ustaškog režima. Prema nekim procjenama od 1990. do 2000. godine uništeno ih je više od 4.000, a tek se rijetki obnavljaju, a i kada se obnove, poput slučaja s bistom Ive Lole Ribara, ubrzo ponovno budu oštećeni. Primjerice, spomenuti spomenik na Trešnjevci, inače podignut u spomen na 49 palih boraca od kojih je devet žena, samo je prošle godine napadnut čak četiri puta.

8akcija 1

Nakon novih napada na antifašističke spomenike Antifašistički vjesnik pozvao je jučer građane da izraze gestu sjećanja i zahvalnosti te polože cvijeće pored biste Ive Lole Ribara i spomenika na Trešnjevci, a za one koji nisu u Zagrebu da to učine na nekom spomeniku NOB-u koji im je u blizini.

8akcija 2

Fotografije koje su snimljene večeras, pokazuju da su se građani odazvali na ovaj poziv i ostavili cvijeće pokraj napadnutih spomenika.

Lupiga.Com