fbpx

Protesti u Iranu ne prestaju: Došlo do sukoba policije i demonstranata

Iran protesti AA

 Foto: A.A.

U iranskom gradu Tabrizu građani su protestovali zbog pokušaja policijskih snaga da privedu tri žene.

Prema lokalnim izvorima, protest je održan u večernjim satima nakon što su policijske snage pokušale da privedu tri žene koje su hodale otkrivene kako bi se suprotstavile obaveznom nošenju marame.

Tri ženske osobe su uspjele da pobjegnu od snaga sigurnosti zahvaljujući pomoći drugih građana. Potom su se građani okupili u blizini Velikog bazara u Tabrizu, uzvikujući slogane protiv vlasti i blokirajući put za saobraćaj.

Tokom protesta je došlo do sukoba civilne policije i demonstranata, a mnogi vozači su sirenama pružili podršku demonstrantima.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u ranijem izvještaju navela je da je Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Iranska agencija aktivista za ljudska prava (HRANA) objavila je da su ukupno 233 osobe smrtno stradale između 17. septembra i 14. oktobra, uključujući 32 djece i 26 pripadnika snaga sigurnosti.

Pojedine žene hodaju otkrivene po ulicama u raznim iranskim gradovima kako bi se suprotstavile obaveznom nošenju marame.

BHRT