fbpx

Protesti u Beogradu trajali do iza ponoći, studenti pozvali na masovnije okupljanje danas

Protesti u Beogradu trajali do iza ponoći, studenti pozvali na masovnije okupljanje danas

Foto: Nova.rs

Članovi Republičke izborne komisije Srbije izašli su pola sata poslije ponoći iz zgrade u kojoj je sjedište RIK-a u Beogradu. Studenti koji su prisustvovali protestu ispred Republičke izborne komisije pozvali su sve da se okupe i danas, tvrdeći da izborni rezultat ne odražava stvarnu volju građana Srbije.

Studenti su im dobacivali „laku noć i pogledajte decu u oči“, poslije čega su ostali na ulici da sakupljaju smeće.

Presjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je poslije konferencije Republičke izborne komisije da reakcija članova RIK-a iz redova vlasti ne čudi, jer oni biježe od odgovornosti.

„Mi tražimo da se izbori ponište zbog velikog broja nepravilnosti i zbog toga što su glasali ljudu koje ovdje ne žive“, rekao je Grbović FoNetu.

Dodao je da su članovi RIK-a mogli da budu izvedeni na drugi izlaz, ali je cilj bio da se stvore incidenti.

Grbović je kazao da velika većina učesnika skupa nije nasilna i da je ostao s njima da ne bi bili žrtve propagande ili policije.

Studenti koji su prisustvovali protestu ispred Republičke izborne komisije pozvali su sve da se okupe i danas, u utorak.

Kako su rekli, svi treba da dovedu još po troje ljudi koji u ponedjeljak uveče nisu bili na skupu.

Ispred RIK, na ulici je ostalo stotinak građana, mahom studenata.

Podsjetimo, predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” predali su RIK-u dokaze o brojnim zlouporabama, zahtijevajući poništenje izbora, a dvoje čelnika te liste, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, započelo je štrajk glađu do poništenja izbora u Beogradu.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim opozicije, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a sinoćni protest, koji je počeo u 18 sati u Beogradu, početak je postizborne krize čiji ishod je zasad neizvjestan.

N1