fbpx

Protest: Sram te bilo, Mirjaniću!

2mirjanic

Poljoprivrednici iz semberskog sela Gornje Crnjelovo su protestovali nezadovoljni načinom na koji Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske daje zemlju u zakup i koncesiju. Tvrde da Vlada Srpske forsira pojedince, te da narod koji od poljoprivrede preživljava gura u još veću dubiozu. Oglasilo se i resorno Ministarstvo.

Seljaci su ogorčeni načinom davanja zemljišta u vlasništvu Republike Srpske u zakup i koncesiju. Kažu da je više od 53 hektara plodne ravnice pripalo jednom pravnom licu, a oni su ostali po strani, iako tvrde da su posjedi njihovi, ali ne mogu da ih vrate jer su još predmet restitucije.

“Poljoprivrednici ne tvrde da je odluka Ministarstva na čelu sa Mirjanićem neregularna, već da je nekorektna prema ovim poljoprivrednim proizvođačima. Oni su zadnjih 15 godina obrađivali tu zemlju, a sad je ta zemlja oduzeta”, kaže Brano Grujičić iz sela Gornje Crnjelovo. 

“Mi smo ušli u te posjede, jer je nama oduzeta zemlja za vrijeme komunističke države. Rođak i ja imamo 140 dunuma i mi iz posjeda ne bismo izašli dok nam neko ne plati”, keže Goran Kokanović iz istog sela.

BN televizija je ranije izvještavala o tome da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koncesijom i licitacijom dalo do sada u zakup 3.600 ha za 10 pravnih i 23 fizička lica. Zanimljiv je podatak da je upravo ta raspodjela obavljena bez konkretnog pravilnika i kriterijuma, isticali su iz gradske opozicije i naglašavali da je riječ, prema svim procjenama, o najboljem zemljištu koje je u posjedu Republike Srpske.

“Država sad tim pojedincima što su puni para daje zemlju koncesijom za 6 ili 12 KM, a ja plaćam 60 KM što radim tuđu zemlju, a tu ne može ništa da rodi, ali šta ću”, kaže Žikica Stevanović, poljoprivrednik iz Gornjeg Crnjelova.

Iz resornog Ministarstva odgovaraju da je sve rađeno po zakonu.

“Javni poziv za dodjelu poljoprivrednog zemljišta pod koncesiju u pomenutom slučaju raspisan je u decembru 2017. godine, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske i dnevnim novinama, a bio je otvoren 45 dana za prijavljivanje. Saglasnost na izdavanje ovog zemljišta pod koncesiju dali su i organi Gradske uprave Bijeljina. Na javni poziv se javilo pravno lice 'Mlin Pavlović' koje je ispunilo predviđene uslove, pa je sa ovim pravnim licem i potpisan ugovor.”

Seljaci su ogorčeni, Ministarstvo unosi svađu i nemir u Semberiju.

“Definitivno je na strani pojedinaca, jednog ili dva, pa se pare tutnu u džep. Čuo sam da je Mirjanić stariji čovjek. E, pa sram te bilo. Dokle samo jedan da živi, šta ćemo mi, kako, od čega da živim? Imam i ja bikove, a moje dijete živi od tih bikova”, rekao je Stevanović.

O našoj zemlji se neće odlučivati u zgradi Vlade Srpske, poručili su seljaci na mirnom protestu u Bijeljini. Najavili su da je ovo početak i da neće odustati.

(BN televizija)