fbpx

Protest radnika preduzeća MOFAS u Istočnom Sarajevu

Mofas strajk

Agonija radnika preduzeća Mofas iz Istočnog Sarajeva se nastavlja. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa ponovo su organizovali protest u krugu fabrike. Podsjećaju da je većinski vlasnik preuzeća Grad Istočno Sarajevo, a od gradonačelnika Ljubiše Ćosića traže da ispuni svoja prethodno data obećanja.

Radnici preduzeća "Mofas“, mjesecima su na ivici egzistencije. Kako kažu tek nedavno im je uplaćena plata za april prošle godine, a uplata doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje kasni 38 mjeseci.

Mofas je od novembra 2021.godine u većinskom vlasništvu grada Istočno Sarajevo, a radnici od gradonačelnika Ljubiše Ćosića traže da ispuni obećanja.

 

“Tražimo da nam se uplate doprinosi za tri godine, da nam se izmire plate, poveže staž i idemo na biro“, poručuje radnik „Mofasa“ Milanko Todorović.

„Grad Istočno Sarajevo je kupio preduzeće sa zemljištem, imovinom i obavezama. Svaki put kad mi pomenemo staž i ogromne dugove, on (gradonačelnik Ljubiša Ćosić) kaže ja ih nisam stvorio. To veze nema, vi kad nešto kupite vi ste kupili paket, imate zemlju, a imate i radnike. Ako firma ne može da radi, završite s nama, ispunite obaveze i na biro“ poručuju radnica „Mofasa“ Sonja Kurteš.

Zadnjih deset mjeseci proizvodnja u Mofasu je svedena na minimum i gotovo da je i nema, tvrde ranici preduzeća.

Radnici apeluju na nadležne institucije, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović, te predstavnike pozicije i opozicije da im pomognu, da se njihova situacija riješi.

S obzirom da je pogon fabrike „Mofas“ smješten u centru Istočnog Novog Sarajeva, radnici tvrde da je cilj rasporadaja imovine, a potom i zemljiša kako bi se na ovom mjestu gradili stambeni objekti.

„Mi smo znali od prvog dana da će ovdje zgrade da budu. Nama je gradonačenik Istočnog Sarajeva Ljubiša Čosić na sastanku u fabrici sam potvrdio da on ne može spriječiti izgradnju zgrada. To je njegova priča, mi ništa ne izmišljamo“, navodi radnik „Mofasa“ Radomir Šehovac.

U telefonskom razgovoru gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nam je rekao da je grad ispunio obaveze prema radnicima koje je mogao da ispuni. U Mofasu je trenutno zaposleno 45 radnika.

(BN) Foto: BN