fbpx

Protest građana u Jablanici: “Enisa, uz tebe smo. Nasilnici u zatvor”

Jablanica ne nasilju N1

 Foto: N1

U bosanskohercegovačkom gradu Jablanici počeo je skup građana koji protestuju u znak podrške radnici Enisi Klepo koju je, kako je navela, pretukao vlasnik hotela Jablanica jer je tražila platu.

Iz Udruženja Dignitet koje je jedno od organizatora protesta, naveli su kako ovim žele izraziti punu podršku Enisi Klepo, radnici koja je pretučena, ali i svim drugim ženama koje su žrtve nasilja.

“Nasilnici moraju snositi posljedice”, “Nasilnicima je mjesto u zatvoru”, “Enisa, Jablanica je uz tebe”, “Nema opravdanja za nasilje nad ženama” – samo su neke od poruka koje na transparentima drže žene.

“Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”, naveli su organizatori – Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

Podsjetimo, Enisa Klepo je zadobila teške povrede oka, ali i prelome kostiju lica.

“Oporavak će trajati 10-15 dana. Izbjegla sam operativni zahvat jer kada sam hospitalizirana mislili su da to bez operacije i plastičara neće moći proći, ali imam čvrste kosti lica te nije došlo do velikih i dubokih preloma. To su mali prelomi koje će zarasti sami od sebe. Imam terapiju, koristim kapi, mast”, istakla je Klepo za N1 uoči protesta.

N1