fbpx

Prostori za mališane u lošem stanju: I tobogan nestao sa dječjeg igrališta

nestao tobogan 696x464

Uništena igrališta u nekoliko naselja zabrinjavaju roditelje, a rastužuju djecu, koja ne samo da nemaju gdje da se igraju, već ih igranje na polomljenim igračkama dovodi u opasnost.

Dječje igralište u Ulici Starine Novaka u naselju Obilićevo, koje je napravljeno prije manje od godinu dana, već sada je u katastrofalnom stanju. Tobogan je nestao, mreža za ljuljanje je pokidana i visi na istrošenim kanapima umjesto na željeznim sajlama.

Roditelji kažu da starija djeca i adolescenti, koji su odavno prerasli igranje na dječjim igralištima, svaku veče uništavaju igračke namijenjene najmlađima.

“Ovdje naveče bude mnogo male djece, koja bi rado da se igraju, ali mi roditelji strahujemo da se mogu povrijediti. Svaku veče ovdje se okupljaju i starija djeca, koja namjerno uništavaju sprave”, rekla je mještanka ovog naselja.

Na igralištu između Ulice carice Milice i Bulevara vojvode Stepe Stepanovića u istom naselju zatekli smo još goru situaciju. Pokidane ljuljaške, razvaljene igračke i polomljene stepenice koje vode na tobogan samo su neki od prizora.

Milica Tepić, majka četvorogodišnjeg dječaka, kaže da je to igralište jako važno za djecu, ali da se nerijetko i povrijede igrajući se na njemu.

“Zbog pokidanih sprava djeca često padnu i povrijede se”, upozorila je Tepićeva.

Dodaje da, s obzirom na to da čeka drugo dijete, igralištima nedostaju sigurnije igračke za malu djecu, kao što su ljuljaške sa sigurnosnim pojasima.

Dječje igralište u Knežopoljskoj ulici u Boriku, u blizini OŠ “Branko Ćopić”, je opustošeno. Djeca se na njemu ne mogu ni igrati jer su sve ljuljaške uništene, a umjesto sjedišta na klackalicama djecu dočekaju metalne šipke i šrafovi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da je izabran izvođač radova te da će igrališta uskoro biti sanirana.

“Odabran je izvođač radova ‘Procesna oprema inženjering’ d.o.o. Laktaši. Sada čekamo da Odsjek za javne nabavke potpiše ugovor s izvođačem radova i pristupamo sanaciji desetak gradskih igrališta”, rekli su u tom odjeljenju.

(NN)