fbpx

Problem odliva radne snage: Većom platom mame neimare

4gradjevinari

BANJALUKA - Građevinci u Republici Srpskoj, kako stvari stoje, imaju pune ruke posla, a građevinske firme za veće poslove potrebno je rezervisati najmanje mjesec dana ranije. 

Prema riječima stručnjaka u toj oblasti, mnoga građevinska preduzeća imaju problem s odlivom kvalifikovane radne snage, dok se druga povećanjem primanja za građevinske radnike bore protiv ovog problema.

"Borba protiv odliva radne snage je povećanje plata. Mi smo svojim radnicima povećali primanja i samim tim nemamo problema s odlivom radnika", rekao je Marko Knežević, vlasnik preduzeća "Knežević Entering" iz Trna, kod Laktaša.

Prema njegovim riječima, činjenica je da preduzeća imaju problema s odlivom radne snage, ali postoje, kako kaže, firme koje drže do sebe i do radnika, pa povećavaju cijenu rada i radnicima daju pristojna primanja.

"Preduzeća se za veće građevinske radove moraju rezervisati poprilično unaprijed. Kada je u pitanju konkretno naša firma, za neke veće poslove ugovaranje se vrši bar mjesec unaprijed, zbog materijala i svega ostalog, a kada su u pitanju neki manji, individualni radovi, uvijek možemo odgovoriti u roku od sedam dana", istakao je Knežević.

Radislav Babić, direktor, osnivač i vlasnik banjalučkog preduzeća "Hidro-kop", takođe je potvrdio da građevinska preduzeća u RS imaju pune ruke posla.

"U najkraćim crtama rečeno, jeste prisutan odliv kvalifikovane radne snage, a i tačno je da građevinci imaju mnogo posla", pojasnio je Babić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica da je u RS aktuelan veliki broj infrastrukturnih projekata, te da su građevinska preduzeća prezauzeta u ovom periodu.

"U zavisnosti od vrste radova, cijene i vrijednosti poslova privredna društva određuju listu prioriteta i za koji posao će se u datom momentu odlučiti", istakao je Petrović.

Naglasio je da je dodatni problem i činjenica da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima, a, kako kaže, sve je manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi moglih preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, koji su pred zalaskom karijere.

"Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima", upozorava Petrović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u drugom tromjesečju 2018. godine, veći je za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

"I u odnosu na prosječan broj izdatih građevisnkih dozvola u 2017. godini veći je za 13,6 odsto", saopšteno je u Zavodu.

Kako navode, broj predviđenih stanova za gradnju u drugom tromjesečju 2018. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine veći je za 31 odsto, a kako ističu, i u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2017. godini veći je za 6,1 odsto.

Prema  podacima Zavoda, prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2018. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine viša je za 12,7 odsto, a viša je, kako navode, i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2017. godini i to za 5,4 odsto.

Poređenje drugog tromjesečja 2018. i 2017. godine

  • 14,5% više izdatih građevinskih dozvola za gradnju
  • 31% više predviđenih stanova za gradnju
  • 12,7% veća prosječna cijena prodatih novih stanova

(nezavisne)