fbpx

Pristupačnost ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH

izbori listić glasanje

Izborno zakonodavstvo koristi neadekvatnu terminologiju u oblasti invalidnosti, te način glasanja na izborima i vođenje evidencija o OSI u izbornom procesu nije usklađeno sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Tako se o osobama sa invaliditetom govori kao o “fizički nesposobnim biračima”, te “licima mentalno nesposobnim”.

U oktobru 2022. godine u Bosni i Hercegovini održavaju se Opšti izbori. Ovom prilikom želimo podsjetiti sve nadležne instutucije na važnost uspostavljanja pristupačnog biračkog prava za lica sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Organizacija amputiraca UDAS je u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana “Nešto Više” u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”, uz podršku Evropske unije, uradila analizu stanja “Pristupačnosti ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH“ koja je u konačnici imala za cilj da nadležnim institucijama i stručnoj javnosti predstavi postojeće stanje i ponudi preporuke za unapređenje u ostvarivanju jednog od osnovnih građanskih i političkih prava osoba sa invaliditetom u BiH.

Istraživanje je sprovedeno krajem 2019. i početkom 2020 godine, a obuhvatilo je istraživanje međunarodnog i domaćeg pravnog okvira za sprovođenje aktivnog i pasivnog biračkog prava osoba sa invaliditetom u BiH, istraživanje iskustava izbornih komisija, te stavove i iskustva samih osoba sa invaliditetom zasnovane na 80 ispitanika sa različitim vrstama invaliditeta iz BiH.

Ističemo određene zaključake i preporuke do kojih se došlo kroz izradu Analize. Ipak, većina zaključaka i preporuka se odnose na uklanjanje barijera za učešće osoba sa invaliditetom u izbornom procesu, te podizanje svijesti članova tijela koji su neposredno zaduženi za provođenje izbora na biračkim mjestima.

Analizom je utvrđeno da institucije BiH još uvijek ne prepoznaju obavezu usklađivanja zakonodavstva i prakse sa međunarodnim dokumentima i standardima te da je zadatak svih u javnom sektoru da poštuju načela nediskriminacije i jednakosti. Sam čin glasanja na istim mjestima gdje glasaju i svi drugi građani doprinosi povećanom osjećaju pripadnosti i integraciji OSI u zajednicu. Oduzimanje poslovne sposobnosti osobama sa intelektualnim invaliditetom i duševnim bolestima je praksa kojoj se protive svi međunarodni dokumenti donešeni u prethodnoj dekadi što još uvijek nije ni predmet rasprave pred institucijama naše zemlje. Pored ovoga ističemo da:

  1. Izborno zakonodavstvo koristi neadekvatnu terminologiju u oblasti invalidnosti, te način glasanja na izborima i vođenje evidencija o OSI u izbornom procesu nije usklađeno sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Tako se o osobama sa invaliditetom govori kao o “fizički nesposobnim biračima”, te “licima mentalno nesposobnim”.
  2. Propisi i praksa sprovodilaca izbornog procesa donekle prepoznaju poteškoće koje proizvode arhitektonske barijere, dok se problem pristupa informacijama osoba sa senzornim oštećenjima, kako na samom biračkom mjestu, tako i u toku izborne kampanje, ne prepoznaje kao ometački faktor ostvarivanju biračkog prava OSI.
  3. U Centralni birački spisak se ne upisuje činjenica o invaliditetu, a evidencije o izlaznosti OSI na izbore, njihovom kandidovanju ili članstvu u tijelima za provođenje izbora, kao i podaci o broju posmatrača izbornog procesa sa invaliditetom se ne vode.
  4. Pri označavanju biračkog mjesta ne uzima se u obzir da li je biračko mjesto pristupačno ili nije, što znatno otežava odluku OSI da glasaju na redovnom biračkom mjestu ili putem mobilnog tima.
  5. Propisima je uređeno da se odgovornost za tajnost glasanja, koju su inače dužni da obezbjede tijela za provođenje izbora, tačnije, birački odbori, prebacuje na personalne asistente, odnosno, druge pomagače OSI, te na biračkim mjestima ne postoje nosioci javnih funkcija koji bi pomogli OSI pri glasanju.

Organizacija UDAS je 2020. godine rezultate i preporuke Analize dostavila nadležnima institucijama, ali nikada nismo dobili bilo kakavu povratnu informaciju u vezi sa navedenim kako bi se počelo sa bilo kojim radnjama koje bi vodile ka obezbjeđenju pristupačnog biračkog prava za lica sa invaliditetom.

Svjesni smo da sve neophodne izmjene propisa i prakse zahtijevaju vrijeme i volju različitih činilaca, te stoga apelujemo na saradnju sa ekspertima u oblasti invalidnosti, kao važnog resursa koji raspolaže znanjem i iskustvima iz drugih zemalja. To će podrazumijevati da se u skorijoj budućnosti ostvari jača saradnja svih zainteresovanih strana i postavi strateški pristup uklanjanja barijera za ostvarivanje biračkog prava OSI koja u našoj zemlji predstavlja gotovo 10% ukupnog stanovništva.

Analizu “Pristupačnosti ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH“ možete preuzeti u nastavku Analiza_pristupačnost-ostvarivanja-biračkog-prava-za-OSI-u-BiH.pdf

udas.rs.ba