fbpx

PREŽIVJELI O STRAHOTAMA VATRENE BUKTINJE “U sekundi smo se našli u ŽARIŠTU, ronili smo da bismo pobjegli od DIMA I VATRE”

5pozar

Stravični požari izbili su u ponedjeljak u blizini grčke prestonice, a broj povređenih i tragično stradalih, iz sata u sat raste.

Jedan od spasenih jeste i Nikos Stavrinidis koji je za “Vašington post” ispričao kako su on i njegova supruga došli u luku Rafina da se odmore, ali i da pripreme kuću za svoju kćerku, koja je trebalo da dođe ovih dana na ljetovanje.

– Sve se dogodilo jako brzo. Vatra je bila udaljena od nas, ali onda su krenule da lete vatrnice i u sekundi smo se našli u žarištu. Vjetar je duvao, nosio sve pred sobom. Bilo je nevjerovatno. Nikad u žviotu nisam vidio ovako nešto – objašnjava ovaj hrabri čovek.

On je dodao da je zajedno sa grupom prijatelja potrčao na plažu, a kada su uvidjeli da nemaju gdje da bježe, utrčali su u more.

– Gušili smo se od dima, dok nas je nosila jaka struja. Isti vjetar koji je širio vatru na kopnu, pravio je valove na moru. Uskoro smo se izgubili, bili smo dezorijentisani. Ronili smo koliko smo mogli kako bismo se udaljili što više od dima. Otišli smo što smo dublje mogli u more. Ali, odvukla nas je struja tamo gde je ona htjela. Nismo znali gdje se nalazimo – ispričao je Nikos Stavrinidis za “Vašington post”.

Nakon dva sata borbe da se održe u životu, ugledali su spas. Mali ribarski brod sa egipatskom posadom spasao je Nikosa, njegovu suprugu i prijatelje, piše Blic.

– Skočili su u more zbog nas, dali nam odjeću, napravili čaj i zagrijali nas. Bili su odlični. Hvala im – dodaje on. Međutim, dvoje ljudi koji su uletieli u vodu s njima, žena i njen sin, progutalo je more.

– Strašno je vidjeti osobu pored sebe kako se davi, a ti ne možeš da joj pomogneš. Jednostavno ne možeš – dodao je Nikos i jedva izgovorio da će “ta bol koju oseća zbog njihovog gubitka zauvek biti u njemu”.

Predsjednik Helenskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Teofilos Rozenberg rekao je da će žrtvama požara u Grčkoj biti pružena psihološka pomoć.

5pozar 1

– Pomoći ćemo rodbini žrtava požara i onima koji su vidjeli da im imovina nestaje u katastrofi. U isto vrijeme, epidemološki timovi koji sprovode terenski rad, pregledaće sva područja i ispitati ima li rizika po javno zdravlje – rekao je Rozenberg.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos saopštio je da vlada planira niz mjera koje će pomoći žrtvama požara, prenosi ANA. Ministarstvo finansija će odvojiti 20 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za pomoć zajednicama pogođenim katastrofalnim požarima, prenosi ANA.

Canakopulos kaže da će novac biti iskorišćen za saniranje štete, a da će ljudima kojima je požar oštetio kuću biti smanjen porez. Takođe će i rok za podnošenje poreskih prijava biti pomjeren za kraj septembra.

Grčku su zahvatili najgori požari u poslednjih 10 godina u kojima je do sada poginulo 74 osobe. Najgore su pogođene oblasti oko prestonice, Atine.

(srpskainfo.com)