fbpx

Prevoznici u Srpskoj su spremni na bunu i blokadu puteva

4prevoznici

Prevoznici u Srpskoj su spremni na bunu! Udruženje za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske traži hitan sastanak sa predsjednikom, premijerkom, i ministrima saobraćaja i unutrašnjih poslova.

Kažu da će njihova branša u Srpskoj izumreti ukoliko im institucije ne pomognu i ispune bar neki od zahtjeva. Ne isključuju ni blokadu puteva.

“Najveće primjedbe koje imamo su na inspekcione organe RS i policiju RS, koji ne rade svoj posao.Pojedini prevoznici, nelegalni prevoznici, nemaju prijavljene vozače. Voze neispravne kamione, a to sve završavaju sa tim organima za 10-20 KM, i kako onda mi možemo da budemo konkurentni?”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS

Kažu da su deset godina u problemima, i od države nisu dobili nikakvu pomoć, a nedavno poskupljenje goriva je bila kap koja je prelila čašu. Iz kabineta predsjednika i premijerke još čekaju da im zahtjev prevoznika zvanično stigne, ali u Ministarstvu saobraćaja i veza kažu da su uvijek imali dobru saradnju i da su i sada spremni na razgovor. Dok iz MUP-a nismo dobili reakciju, iz Inspektorata pisanim putem poručuju da oni sve rade po propisima.

“Obavezno je da se u motornom vozilu nalazi dokaz da je vozač koji upravlja tim vozilom u radnom odnosu kod vlasnika, odnosno korisnika, a što se dokazuje legitimacijom za vozača motornog vozila ili kopijom prijave za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kažu u Inspektoratu RS.

Prevoznici imaju primjedbe i na rad carinskih organa. Tvrde da pojedini vozači odu do Holandije i vrate se u Srpsku – dok njihove kolege još čekaju na carinjenje u Gradišci. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da su  duga čekanja na granici moguća samo ako prevozniku nedostaje poneki “papir”.

“Odgovorno tvrdim da neko ko podnese carinsku prijavu u toku radnog dana, i pri tome ima svu neophodnu dokumentaciju koja je potrebna za carinjenje – carinjenje izvrši istog dana”, ističe Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prevoznici iz Srpske će se ubrzo sastati sa svojim kolegama iz Federacije BiH, sa kojima će da odluče o daljim koracima na državnom nivou. Ukoliko im institucije ne izađu u susret, osim blokade puteva, upozoravaju vlasti da će im “presuditi” na izborima.

(ATV)