fbpx

Previsoke cijene zakupnine stanova - Je li Banjaluka skuplja od Sarajeva?

Previsoke cijene zakupnine stanova - Je li Banjaluka skuplja od Sarajeva?

Foto:  BN

Jednosoban stan 600, dvosoban 1.250, a trosoban 2.000 KM u Sarajevu. U Banjaluci za jednosoban stan i do 800 KM, dvosoban do 1.600, a trosoban do 2.000 KM. Ovo su trenutne cijene nekretnina koje možete da iznajmite u ova dva grada ako ih potražite preko oglasa.

Ove brojke pokazuju da nisu samo kvadrati stanova za kupovinu otišli gore. I te kako je i veća cijena najma stanova u najvećem gradu Srpske. Logično je da je najskuplje iznajmiti stan u centru Banjaluke, a sve zavisi od kvadarature, starosti zgrade, opremljenosti, koliko je prostor moderan, ekskluzivan i nov.

-U centru stanove uzglavnom traži poslovna klijentela. Oni imaju zahtjeve i za mjestom za automobil, a to poskupljuje cijenu iznajmljivanja nekog stana. Stanovi se u Banjaluci sada iznajmljuju za 500 maraka, pa do 2.000 KM malo veće kvadrature, ljepše i luksuznije namještenih – kaže za Srpskainfo Dragan Milanović, direktora agencije za nekretnine iz Banjaluke.

Naravno, cijene zavise i od lokacije i opremljenosti. Pa zato trosoban stan u centru Banjaluke možete da iznajmite za 650 KM, a drugi za 1.300 KM. Jednosoban stan u Novoj varoši modernije opremljen je 700, a isto toliko je i mjesečni najam stana u Obilićevo od 54 kvadrata. Dvosoban stan može da košta i 600, ali i 1.000 KM.
Stan od četrdesetak kvadrata u naselju Čaire Mila T. iznajmljuje za 450 KM. U to, naravno, nisu uračunate režije. Sve uspijeva da pokrije zato što živi sa cimerkom, pa troškove dijele.

-Stan nije na gradskom grijanju, pa zimi palimo električnu grijalicu. Da bi uštedili što više, koristimo je samo u onoj prostoriji u kojoj boravimo. Ali, to nam za sada odgovara, jer znamo koliko se cijene stanova u Banjaluci – kaže ona za Srpskainfo.

Sara B. sa suprugom živi u iznajmljenom stanu od pedesetak kvadrata u naselju Starčevica. Mjesečno za kriju izdvajaju 520 KM, a uz sve režije, taj iznos dostigne i velikih 800 maraka.

-Prije samo 5 godina stan smo plaćali 400, plus režije. Danas je pronalazak stana po toj cijeni gotovo pa nemoguća misija. Sada smo, izgleda, srećnici što plaćamo ’samo’ 520 KM, jer kada pogledam ponudu u oglasima, vidim da je sve manje stanova po ovoj cijeni – kaže ona za Srpskainfo. Dodaje kako svakog mjeseca strijepi da će je stanodavac nazvati i reći da “kirija mora da ide gore”.

Ima li jeftinije?
Čim se mrdnete iz Banjaluke, cijene su niže. Lijep jednoiposoban stan u Prijedoru je 400 KM, a slične kvadrature u Bijeljini može da se iznajmi za 300 do 450 maraka. Garsonjera u Istočnom Sarajevu je 350 maraka, a dvosobni stanovi su od 500 do 600 maraka. Za 600 KM u Lukavici može da se iznajmi trosoban stan. Garsonjere u Trebinju su od 400 do 550 maraka, a u Brčkom oko 350 maraka.

I Sarajlije muku muče sa cijenama stanova za iznajmljivanje. Naprimjer, stan od 60 kvadrata u centru Sarajeva, za koji se navodi da je ekskluzivan, nudi se za 1.100 maraka, na Marijin dvoru je 1.300, a prostor od osamdesetak kvadrata može da se iznajmi za 2.200 maraka.

U oglasima smo naletjeli i na stan od 144 kvadrata na Marijin dvoru koji košta nevjerovatnih 3.000 maraka. Stan za iznajmljivanje u novogradnji na Skenderiji od 60 kvadrata košta 1.700 maraka.
U jednoj sarajevskoj agenciji za nekretnije napominju da su cijene stanova za iznajmljivanje skočile u protekle dvije godine za 20 do 30 odsto. Zato se sada jednosobni i dvosobni stanovi kreću od 500, pa do 700, 800 maraka.

-To su cijene bez režija i drugih troškova održavanja – naglašavaju iz ove agencije. Najtraženije su nekretnine u centru, Grbavici, prema Otoci, te u novim naseljima.
–U novogradnji nekada možete naći skuplji stan nego u centru, iako ne vrijedi. Inače, stanovi idu do 1.000 KM, rijetko ko plaća preko toga – naglašavaju iz ove agenije. Dodaju kako građane najviše zanimaju manji i dvosobni stanovi, koji se mogu pronaći za nešto prihvatljiviji budžet, ali da je skoro nemoguće naći stan za 400 maraka.

U drugim gradovima u Federaciji BiH, stanovi su jeftiniji. Naprimjer, garsonjera u Tuzli može da se iznajmi za 300 KM, a prostor od šezdesetak kvadrata za 450 maraka, dok za 550 maraka možete da dobijete stan od 80 kvarata. U Cazinu se komforan stan od 65 kvadrata izdaje za 250 maraka, a za 500 KM u Bihaću. Čevtorosoban stan u Zenici je 700 KM.

Velik stan od 110 kvadrata u Mostaru nudi se za 1.500 KM, ali ima i daleko jeftinijih opcija u ovom gradu. Stan od 60 kvadrata može da se nađe za 500 maraka, a za 400 KM i stan od četvrdetak kvadrata.

Srpska info