fbpx

Presuda u slučaju Mutap: Hasanu Dupovcu i Alisi Mutap zatvorska kazna

presuda Mutap BHRT

 Foto: BHRT/Adisa Herco

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, koje čine sudija Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izrekli su danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Hasan Dupovac i Alisa Mutap su proglašeni krivima. Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Alisa Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza.

Podsjećamo, Prvostepeno vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, u novembru prošle godine Mutapa i ostale oslobodio je optužbi.

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je u martu ukinulo oslobađajuću presudu.

Na ponovnom suđenju pred Apelacionim vijećem, na kojem su preuzeti dokazi iz prvostepenog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužilaštva, saslušan je i neurohirurg dr Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo. Apelaciono vijeće odbilo je prijedloge dokaza koje su iznijeli advokati Zijada Mutapa i Alise Ramić.

BHRT