fbpx

Premijerka najavila PAKET MJERA za juli koji predviđa POVEĆANJE PLATA svima u Srpskoj

2povecanje

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će paket mjera koji Vlada sprema za juli značiti određeno povećanje plata svima u Srpskoj.

-Naš cilj je ozbiljan rast BDP-a, bar do pet odsto i postoje projekcije za tako nešto – istakla je Cvijanovićeva, napomenuvši da Srpska stalno bilježi rast izvornih prihoda, nema nikakav finansijski problem i sve obaveze redovno izvršava.

Ona je podsjetila da je povećan agrarni budžet poljoprivredi, da se sada ide i sa povećanjem plata, te da se ušlo i u realni i u javni sektor.

-Što se tiče penzija sve je poslagano, isto kao i kod socijalnih davanja. Uveli smo nova prava za nezaposlene porodilje od 405 KM, od jula imamo i prava po pitanju civilnih invalidnina, a uveli smo i žene žrtve rata u zakonsko rješenje – naglasila je ona za ATV.

Komentarišući tvrdnje lidera NDP-a Dragana Čavića da je moguće povećanje penzija u Srpskoj od deset odsto, Cvijanovićeva je rekla da nema namjeru da se bavi takvom tezom, te da je realno bilo moguće ono što je Vlada do sada uradila.

-Vlada je u dogovoru sa Udruženjem penzionera imala postepeno povećanje penzija. Imaćemo još jednu intervenciju, što naši penzioneri znaju i zahvaljujem im se što o tome ne pričaju u javnosti. Nakon te intervencije ćemo drugačije poslagati stvari, moraćemo još jednom reagovati prema onima kojima su penzije najniže, nakon čega bi opet išli u ovakva redovna povećanja – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će penzije sa novom vladom, takođe, rasti i nakon izbora.

-To će se dešavati u kontinuitetu na način da su penzioneri sigurni da će svaki put dobiti penzije na vrijeme i da će svakih nekoliko mjeseci uslijediti povećanje. Niko nema koristi od povećanja od deset odsto ako se to sad desi i onda tri mjeseca čekate svoju penziju. To je scenario od kojeg ja apslutno bježim, i koji nisam htjela ni da dogovaram niti da provodim zato što je to nerealno – objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na lošu činjenicu da je manje od osam odsto penzionera u penzionom fondu po osnovu punog radnog staža, te da su sve drugo penzije po osnovu raznih prava, koja su nastala nakon rata i koja su takođe bila nužna.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je istakla da platforma koju ona zastupa kao kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike na predstojećim izborima podrazumijeva izvjesnost, sigurnost i stabilnost.

-Znamo šta radimo, nemamo vremena za bilo kakve eksperimente i smatram da je protuponuda čisti eksperiment u odnosu na ovo što sam radila i što namjeravam da radim – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da građani hoće stabilnost i izvjesnost, hoće da znaju šta će se dešavati u narednom periodu.

-Ako smo sada rekli da smo ostvarili rekordan broj zaposlenih 2017. godine, oni hoće da znaju šta će se dešavati 2018. i 2019. godine. O toj izvjesnosti govorim. To su pozitivni trendovi koje moramo zadržati i moramo doći do broja kada se vidi ekonomski rast i kad se on odrazi na tržište radne snage – istakla je Cvijanovićeva.

(Srpskainfo)