fbpx

Prehlade i migrene zbog vremenskih oscilacija napunile ambulante

20180627163225 485627

BANJALUKA – Povećan je broj pacijenata koji se javljaju ljekarima zbog tegoba koje se mogu dovesti u vezu s vremenskim oscilacijama, te nižim temperaturama za ljeto, a neki od simptoma na koje se žale su gušenje, vrtoglavica, migrena, problemi s krvnim pritiskom i nesanica.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da nagle promjene vremena utiču prvenstveno na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, tako što im se pojačavaju tegobe i bolovi.

“Nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha često izazivaju i migrenske napade. Hroničnim bolesnicima se preporučuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima rizika za osnovno oboljenje”, naveli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Prema njihovim riječima, kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod srčanih zamaranja i bol u grudima.

“Pacijenti sa disajnim problemima imaju otežano disanje, zamaranje, preznojavanje i loš san. Pacijenti s psihičkim problemima imaju češće nesanice, nervozni su, često se žale na tjelesne tegobe i bolove”, pojasnili su iz Doma zdravlja.

Sarajevski ljekari, takođe, imaju pune ruke posla, pa je tako Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo prebukirana, a pacijenti se žale na brojne tegobe, kao što su umor, iscrpljenost, nesanica i nervoza.

“Vremenske oscilacije u BiH, te znatno niže temperature za ljetno doba godine, uslovljavaju i veći broj pacijenata u našem domu zdravlja, a ove vremenske prilike najviše pogađaju hronične bolesnike, odnosno one bolesnike koji imaju problema s pritiskom, a zbog neadekvatnog odijevanja dosta građana se žali na simptome prehlade”, kazali su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Nezavisne