fbpx

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo zahtjev za obustavu prodaje imovine BHRT-a

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo zahtjev za obustavu prodaje imovine BHRT-a

Foto: BHRT

Još su preostala dva dana do zakazane prodaje imovine BHRT-a na Općinskom sudu u Sarajevu. Osim BHRT-a i Pravobranilaštva BiH niko od nadležnih se direktno ne uključuje u priču koja se tiče prodaje državne imovine.

Pravobranilaštvo je uputilo zahtjev Sudu za obustavu prodaje imovine.Odgovor iz OHR-a na njihovu moguću reakciju, ali i prodaju nečega što je državno nismo dobili. Resorni ministar je već obećao otplata duga finansirat će se iz budžeta za narednu godinu.

Ročište o izvršenju na osnovu sudske presude trebalo bi biti održano za dva dana, 25. septembra. Tako bi prodaja imovine BHRT- a poslužila za izmirenja duga od 16 miliona maraka prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji.I to prodajom zemljišta čija je procijenjena vrijednost 150 miliona maraka.Konkretna reakcija iz Pravobranilaštva BiH. Zatražili su od suda da obustavi izvršni postupak u odnosu na državno zemljište. Pravobranilaštvo smatra da je izvršenje nezakonito i nedopušteno, jer se isto provodi nad nekretninama u državnom vlasništvu, a ne vlasništvu BHRT-a, odnosno nekretninama o čijem pravu vlasništva postoje sporovi pred kantonalnim sudom i Ustavnim sudom BiH, a kojima se utvrđuje karakter imovine koja pripada BHRT-u.

“Predlažemo Sudu da stavi van snage Zaključak kojim se određuje prva prodaja nekretnina za 25.9.2024. godine jer je istim određena prodaja tuđih nekretnina - državne imovine, odnosno nekretnina o čijem vlasništvu se vode sudski procesi.”

BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ, glavni ravnatelj BHRT-a

"Sve relavntne institucije koje bi trebale voditi računa o državnoj imovini i Javnom servisu na nivou države su na vrijeme obaviještene o svemu ovome, mi svakodnveno pokušavamo animirati one koji mogu da pomognu ako ništa da se licitacija odloži dok se ne vidi da li postoji drugo rješenje, da to i učine, nema adkevtanog odgovora sa tih adresa".

Jedna od adresa je i Ured visokog predstavnika u BiH. A tamo šutnja. Svoje mišljenje o trenutnoj situaciji ne daju, na upite ne odgovaraju. Ali podsjećamo šta je visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno govorio:

CHRISTIAN SCHMIDT, visoki predstavnik u BiH (11.9.2024.)

"Ja ne znam detalje ovog predmeta, ali ako se radi o državnoj imovini bez obzira koje strukture, onda se ona ne može prodavati, državna imovina se ne prodaje".

I zato je sada na potezu Vijeće ministara BiH. Resorni ministar Edin Forto je najavio da će tražiti od svojih kolega u Vijeću ministara BiH da se u budžetum planira ovaj iznos i tako plati dug. Sjednica zakazana za sutra, ali je upitno da li će se prijedlog naći pred ministrima i može li za to biti podrške?

EDIN FORTO, ministar prometa i komunikacija BiH

"Suludo je stavljati na doboš imovinu koja je procijenjena na 150 miliona KM za dug od 16 miliona, u nekim međunarodnim okvirima to nije strašan dug, za BHRT jeste, ali nije za državu".

EDIS FOČO, dopredsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u BHRT-u

"Ovaj probelm vezan za prodaju imovine mi smo već godinama upozoravali i relevantnu vlast i političare i menadžment naš da može doći do ovih porblema u kojima se sada nalazimo".

A milioni dugovanja koji datiraju iz 2007. godine razlog je zašto je BHRT pod sankcijama Evropske radiodifuzijske unije od 2017.godine. A članstvo u toj uniji je važno zbog učešća na Eurosongu i za razmjenu programskih sadržaja.

BHRT