fbpx

Potvrđena optužnica protiv Milana Matkovića koji je sebi zašio usta

SudTuzilastvoBiH

Matković je u žižu javnosti dospio i sredinom januara kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu. Tada je sam sebi probio usnu federom iz olovke.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milana Matkovića iz Trebinja, koji se tereti za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca, krivotvorenje isprave te planiranje ubistava.

Tužilaštvo je od Suda tražilo produženje mjere pritvora za optuženog do okončanja sudskog procesa, dok se odbrana, koju zastupa advokatica Lejla Čović tome usprotivila navodeći da za to nema nikakvog osnova, te da je njen branjenik više od šest mjeseci u pritvoru.

ODLUKA SUDA ĆE BITI DONESENA U ZAKONSKOM ROKU
Matković se tereti da je od polovine 2020. do kraja 2021. organizovao kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih djela s ciljem sticanja imovinske koristi. Grupa je djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a pojedini članovi su bili aktivni i u državama Južne Amerike.

Matković je u žižu javnosti dospio i sredinom januara kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu. Tada je sam sebi probio usnu federom iz olovke, a na štrajk se odlučio, kako su kazali njegovi advokati, zbog navodnih pritisaka koje grupa trpi u okviru same istrage.

SKY SE ČITA I SVE SE VIDI PA I UBISTVA
Sud BiH je ranije potvrdio optužnicu protiv Saše Ratkovića, Vasilija Stjepića, Dražena Šinikovića, Dragana Supića, Tomislava Vidakovića, Vladice Rakića, Mitra Blagojevića i Miroslava Čalije.

Matkovićeva grupa je razotkrivena nakon dešifrovanja podataka iz aplikacija Sky i Anom. U porukama, koje su članovi grupe razmijenjivali, pominjano je ubistvo Miljana Vidovića i Rade Ašćerića, a dogovarane su i nabavke velikih količina droge i to 350 kilograma droge koji su navodno plaćeni pomoću tokena.

Matković je u jednoj od poruka napisao: "Skay se čita i sve se vidi, pa i ubistva".

Oslobođenje