fbpx

Potvrđen datum: Nakon 27 godina talgo vozom od Sarajeva do Bihaća

4talgo voz

Dugo očekivano pokretanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo - Bihać trebalo bi započeti 1. jula 2018. godine s modernim Talgo garniturama, nakon što se završi proces elektrifikacije Unske pruge na potezu od Bihaća do Blatne u dužini od 47 kilometara, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Željeznicama FBiH (ŽFBiH).

"Radovi napreduju planiranom dinamikom. Trenutno se izvode radovi na sanaciji kontaktne mreže na dionici Blatna-Bihać. Konkretno, postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka", kazali su za Radiosarajevo.ba u Službi za odnose s javnošću ŽFBiH.

Također, prema njihovim riječima, trenutno se radi i na izradi i sanaciji gipkih portala u stanicama Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, sanaciji povratnog voda na dionici Bosanska Krupa – Bosanska Otoka i Bosanska Otoka – granica sa Željeznicama RS.

"Krajem ove i početkom naredne sedmice pristupit će se montaži nedostajuće opreme na kontaktnoj mreži i razvlačenju voznog voda po dionicama", dodali su.

Realizacijom ovog projekta, ŽFBiH će nakon 27 godina ispuniti svoj cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, što će omogućiti i nove razvojne projekte koji će biti u funkciji građana i bh. privrede.

Podsjećamo, prije agresije na Bosni i Hercegovinu Unskom prugom se prevozilo milion i po putnika i četiri miliona tona roba na godišnjem nivou.

(radiosarajevo)