fbpx

Poslanici izglasali zaduženje od 47 miliona evra!

2narodna skupstina

“Konstatujem da je ova odluka o prihvatanju zaduženja usvojena”, konstatovao je predsjednik Narodne skupštine RS.

Tako je izglasano zaduženje Srpske od 47 miliona evra za završetak autoputa Banjaluka-Doboj. Zajedno sa zaključkom da Vlada u narednih 30 dana napravi izvještaj o tome koliko je za navedenu dionicu javno preduzeće do sada potrošilo novca.

Prije nego što su se razišli kućama uz obećanje da se ponovo vide u utorak – poslanici su čitav dan raspravljali o zaduženjima za “Željeznice Srpske”.

“U posljednjih 10 godina zaposlili ste hiljasdu ljudi” raspravu je započela opozicija, uz optužbe za nepotizam i stranačko zapošljavanje.

“Gospodo, vi ne znate da sabirate i oduzimate”,k’o iz topa su ispaljivali DNS-ovci na čelu sa ministrom.

“Mislim da je tačan broj trenutno nekih 904 radnika manje u odnosu na momenat dolaska direktora DNS-a na čelo Željeznica. Ne vidim onda gdje je tu stranačko zapošljavanje”, izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS (DNS).

“Sjećate se da sam ja ovdje iznosio podatke da mi je iz poslovodstva odnosno saradnika sadašnjeg direktora Željeznica RS rečeno da je direktor u 24 sata 20 pijan.Dakle, u zadnjih sedam godina je tamo primljeno preko hiljadu radnika, gospodo draga. Čist stranački nepotizam”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Tuče i naguravanja danas ipak nije bilo ali su, u odbrani svojih teza, i jedni i drugi koristili nesvakidašnja poređenja. Tako se rasprava o zaduženju Željeznica većem od 50 miliona evra pretvorila u priču o žabama i muzičkim žanrovima.

“Ovaj izvještaj je rokenrol, a rok je i rol, rokenrol je u prevodu “kamen i kotrljanje”. E ovo je kotrljanje kamena, ovaj izvještaj. U stvari ova odluka”, kaže Dragan Čavić, oslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

“Što se tiče restruktuiranja svih ostalih javnih preduzeća što prije, što hrabrije po onoj kineskoj – ako morate da progutate žabu, nemojte je gledati, gutajte je odmah, kaže Spomenka Stevanović, poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini RS.

I dok opozicija tvrdi da zbog novih zaduženja Srpsku čeka grčki scenario vladajući su branili kredit tvrdnjom da su pare potrebne zbog stabilizacije firme. Vjerovatno i zbog konsultanata ironično je ponavljala opozicija tvrdnju da je vlast sakrila stvarnu cijenu za njihove usluge.

Ministar to demantuje uz priču da sve mora biti transparentno jer je kompletan proces pod budnim okom Svjetske banke.

(ATV)