fbpx

Poslanici EP traže ukidanje pomjeranja kazaljki na satu

123195025859ef16b46e73d173642041 v4 big

Strazbur -- Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije o pomjeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.

Kako se navodi, zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse.

"Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mjenjanja sata", istakao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu", rekao je Svoboda na konferenciji za novinare u EP u Strazburu.

Takođe, kako je dodao, pomjeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

"Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi češki poslanik.

Svoboda kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju, prenosi Hina.

Svoboda je najavio da će pomenuta radna grupa dati prijedlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u EP.

Tanjug