fbpx

Poruka iz Kruščice: Čuvari rijeka nikad ne spavaju! (FOTO)

Danas se u Kruščici desila Bosna i Hercegovina. Mještane su u borbi za rijeku došli da podrže građani i građanke iz Banjaluke, Fojnice, Travnika, Kaknja, Teslića...

1kruscica slajder 1

Autor: Impuls

Foto: Aleksandar Škorić, Centar za životnu sredinu

U svojoj borbi da očuvaju rijeku Kruščicu od izgradnje mini hidroelektrane, ovi hrabri ljudi, a posebno žene Kruščice, koje su svojim tijelima već jednom spriječile prolazak mašina, probudili su interesovanje ne samo BH javnosti, već i cijelog svijeta.

1kruscica 9

1kruscica 1

Svoje goste mještani Kruščice dočekali su osmjesima, velikim srcem, trpezom punom specijaliteta domaće kuhinje i prigodnim programom.

1kruscica 8

Prisutnima su se obratili i gosti i domaćini.

Haris Hurem se prvi obratio okupljenima uz snažnu poruku: "Mini hidroelektrane se u Kruščici graditi neće!" On je istakao da se pored otpora mještani pokrenuli i pravnu borbu, te su u tom cilju angažovali advokata.

"Našu rijeku niko ne može uzeti!" poručuje u emotivnom govoru mještanin Kruščice Bilala Mehmet.

1kruscica slajder

1kruscica 11

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke rekao je kako je ova organizacija zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine formirala Koaliciju za zaštitu rijeka BiH zbog toga što postoji praktično BUM u izgradnji MHE u cijeloj zemlji. "Udruživanje i zajednička borba postale su jedini način da se suprotstavimo ovom problemu."

Dalje je naveo kako je Koalicija o događajima u Kruščici informisala OSC, UNDP i Delegaciju EU.

1kruscica 10

1kruscica 4

Doktor Franjo Tibolt se zahvalio ženama Kruščice i dodao kako je voda ljudsko pravo na zdravlje, a bez zdrave vode nema zdravlja.

Mještanka Enisa Bešo nam je rekla kako oni nisu protiv investicija već protiv štetnih investicija.

Hurem Ekrema nam je ispričala kako su žene doživjele to jutro na mostu kada su na njihove mirne proteste policajci odgovorili silom. Poručila je da pored preživljenje traume hrabre žene Kruščice neće odustati

Danas se u Kruščici desila Bosna i Hercegovina, jedinstvena u borbi za očuvanje svog prirodnog bogatstva, u borbi za vodu koja život znači.

1kruscica 6

1kruscica 7

1kruscica 2

1kruscica 3

1kruscica 5

1kruscica 12