fbpx

Portugalski sud oslobodio muškarca koji je prebio suprugu: “Preljubnice zaslužuju smrt"

2slijepa pravda

Sud u Portugalu je citirajući Bibliju poštedio muškarca koji je pretukao suprugu “jer ga je njena nevjera osramotila”.

U napadu prije dvije godine muškarac je suprugu nekoliko puta udario u glavu improviziranom napravom nalik na čekić sa ekserima. Žena je završila na liječenju i dobila pet šavova na glavi, a muškarac je dobio uslovnu kaznu od 15 mjeseci.

Žrtvini advokati žalili su se na prvu presudu, ali sud u Portugalu odbio je izreći težu kaznu citirajući zakone iz Biblije. Sudac Joaquim Neto de Moura potpisao je 11. oktobra odluku u kojoj navodi da je “ženin preljub bio vrlo ozbiljan napad na čast i dostojanstvo muškarca”.

“U Bibliji stoji da preljubnice moraju biti kažnjene smrću”

“Nevjera i seksualni nemoral njegove supruge bacila ga je duboku depresiju i on je u takvom stanju izvršio čin agresije. Ovaj slučaj nema težinu kakvu obično imaju slučajevi nasilja u porodici. U Bibliji stoji da preljubnice moraju biti kažnjene smrću”, navodi sudac u odluci.

Slučaj je izazvao zgražanje javnosti i pozive na proteste u Portu i Lisabonu. Grupa za ljudska prava Amnesty International izjavila je da je presuda “odraz kulture i pravnog sistema koji potiče mržnju prema ženama”.

(ATV)