fbpx

Poraz desničara na izborima Poljskoj, na vlasti su bili od 2015.

Poraz desničara na izborima Poljskoj, na vlasti su bili od 2015.

Foto: Piotr Nowak/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Prema izlaznim anketama, proevropski opozicioni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnim izborima u nedjelju i, ako to potvrde i službeni rezultati, vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) neće dobiti treći mandat.

Ako se potvrdi rezultat na ovim izborima koje su mnogi nazivali najvažnijima u 2023. godini, to signalizira radikalnu promjenu i u Poljskoj, i u Evropskoj uniji, piše Politico.

Prema izlaznoj anketi objavljenoj neposredno nakon završetka glasanja u 21 sat u nedjelju, PiS je dobio podršku od 36,8 posto, a slijede ga centristička Građanska koalicija (KO) s 31,6 posto, Treći put desnog centra s 13 posto, Ljevica s 8,6 posto i krajnje desna Konfederacija sa 6,2 posto. PiS je na izborima 2019. godine osvojio 43,6 posto glasova.

Pirova pobjeda

Iako je stranka Pravo i pravda prva po dobijenoj podršci birača, riječ je o Pirovoj pobjedi jer bi tri vodeće opozicione stranke imale većinu u parlamentu od 460 zastupnika. PiS i njegova potencijalna saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

Prema izlaznoj anketi, na izbore je izašlo 73 posto birača, što je rekordni odaziv.

Ovo je zapanjujući poraz za PiS, koji je na vlasti od 2015.

Stranka je mobilizirala sve državne resurse kako bi joj pomogli da pobijedi, a snažno su je podržali i državni mediji – koji su čvrsto u rukama vladajuće stranke.

Međutim, PiS je bio pod pritiskom sve većeg broja skandala i optužbi – uključujući i one da su dužnosnici prodavali vize za mito.

Osam godina napetosti i društvenih sukoba, među kojima su i onaj oko zabrane pobačaja, vladavine prava, uvoza žitarica iz Ukrajine i loših odnosa s EU-om, koji je zamrznuo isplatu milijardi eura Poljskog zbog zabrinutosti oko vladavine prava, također su utjecali na smanjenje podrške PiS-u.

Čak ni referendum koji je raspisan u zadnji čas, s četiri tendenciozna pitanja koja su osmišljena da opozicija izgleda loše, nije uspio potaknuti glasače PiS-a; na referendum nije izašlo 50 posto birača kako bi on bio legitiman.

Trenutno se čini da će PiS osvojiti premalo mjesta kako bi preuzeo većinu u parlamentu, čak i ako se udruži s Konfederacijom – iz koje su ranije rekli da neće s njima u koaliciju. Ostale tri stranke obećale su da će se udružiti kako bi svrgnule PiS.

Tri vodeće opozicione stranke imale bi tako 248 mjesta u parlamentu

Prema izlaznoj anketi, Pravo i pravda osvojili bi 200 mjesta, Građanska koalicija 163, Treći put 55, Ljevica 30, a Konfederacija 12.

Tri vodeće opozicione stranke imale bi tako 248 mjesta u parlamentu, dok bi PiS i Konfederacija imali 212.

“Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)”, rekao je njen lider Jaroslaw Kaczynski.

Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, na društvenim mrežama je poručio da je PiS “pobjednik izbora”.

Čelnik Građanke koalicije, bivši premijer Donald Tusk, rekao je u nedjelju navečer da je demokratija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

“Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti”, rekao je Tusk.

“S našim partnetima ćemo stvoriti dobru novu demokratsku vladu”, rekao je, nazvavši proteklih osam godina “zlom”.

“15. oktobra Poljska se vraća u Evropu”

Opozicija je obećala da će obnoviti poljuljane odnose s Evropskom unijom.

“15. oktobra Poljska se vraća u Evropu”, rekao je Robert Biedroń, jedan od čelnika ljevice.

Nakon što se prebrojavanje glasova završi, sljedeći potez je na predsjedniku Andrzeju Dudi koji će, nakon izbora, najvjerovatnije prvo dati priliku za formiranje vlade stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je u nedjelju njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka.

Koga god Duda izabere, imat će 14 dana da sastavi vladu i pokuša dobiti apsolutnu većinu na saborskom glasovanju o povjerenju. Ako taj pokušaj ne uspije, parlament tada imenuje premijera.

Izbore je obilježila jedna od najmučnijih kampanja u poljskoj demokratskoj historiji.

Kaczyński je oporbu nazivao egzistencijalnom prijetnjom naciji. Optužio je Tuska da je u dosluhu s Berlinom i Bruxellesom kako bi sabotirao nezavisnost Poljske i u državu pustio bujicu migranata iz muslimanskih zemalja.

Opozicija je upozoravala da bi treći mandat PiS-a čvrsto odvratio Poljsku od liberalne demokracije tako što bi učvrstio utjecaj vladajuće stranke na pravosuđe, medije i državne korporacije – pokrećući Poljsku u smjeru mađarske neliberalne demokracije.

Prebrojavanje glasova je u toku širom zemlje.

“Pratit ćemo rezultate tokom cijele noći”, rekao je kasno sinoć Tusk.

“Kao što znate, desetine hiljada ljudi sjede na biračkim mjestima. Sve posmatraju, ove izbore nam niko više neće ukrasti. Čuvat ćemo svaki glas”.