fbpx

Polovina Makedonaca prihvata novo ime

h 53159902

Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u Evropsku uniju porastao je na 83 posto, pokazale su ankete.

Gotovo polovica građana Makedonije na predstojećem referendumu glasat će za dogovor s Grčkom o promjeni imena države, a petina njih je protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta.

Prema anketi, koja je urađena pred referendum, 30. rujna, 13 posto ispitanika još ne zna hoće li sudjelovati ili ne želi o tome da govori, prenose srbijanski mediji.

Skoro dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica Europske unije i NATO-a.

Ukupno 57 posto anketiranih, od kojih 37 posto u potpunosti, a 20 posto donekle podržava prijedlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom "Republika Sjeverna Makedonija".

Nastavlja rasti podrška ulasku u EU i NATO

Tih 57 posto Makedonaca, kako se navodi, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvaćanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom s Grčkom o rješavanju desetljetnog spora.

O dogovoru s Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 posto, od kojih 28 posto u potpunosti, a 10 posto djelimice.

Istovremeno, potpora članstvu u EU i NATO-u nastavlja rasti.

Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od šest posto u odnosu na kolovoz 2017. godine, a 11 u odnosu na ožujak iste godine.

Izvor: Agencije