fbpx

Polarna zima diljem Evrope, tri osobe umrle od hladnoće

5zima

Evropa je u nedjelju drhtala od zime pošto se ledeni val iz Sibira postupno proširio čitavim kontinentom odnijevši najmanje tri života, jedan u Francuskoj i dva u Poljskoj.

Ledeni val iz Sibira stigao je u nedjelju poslijepodne do Francuske, gdje je temperatura pala na -10 Celzijevih stupnjeva a vjetar je pojačavao osjećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France.

Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav u nedjelju ujutro u Valenceu, na jugoistoku zemlje, gdje se živa u termometru tijekom noći spustila na -3 stupnja. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće, priopćile su vlasti.

U Poljskoj su se dvije osobe smrzle u noći na subotu. U nedjelju je temperatura dosegnula gotovo -12 Celzijevih stepeni.

U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. veljače zemlju pogoditi "neuobičajeno niske" temperature. U noći na ponedjeljak u okolici Moskve očekuju se -24 Celzijeva stupnja, a u nekim mjestima u središtu Rusije čak -35.

Gotovo u čitavoj Rusiji u iduća tri dana očekuju se mećave.

U jugoistočnoj Europi, neuobičajena studen za ovo doba godine očekuje se u Rumunjskoj, -25 stupnjeva, kao i u susjednim balkanskim zemljama.

Škole u Bukureštu neće raditi u ponedjeljak i u utorak, a slično je stanje i u trima okruzima na jugu zemlje, gdje se očekuju velike količine snijega.

U središtu Europe, u Austriji i u Mađarskoj, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Španjolskoj, vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme na dolazak fenomena poznatog kao "Moskva- Pariz", fronte iznimno hladnog zraka iz Sibira.

Naprotiv, niske temperature u Belgiji nisu u nedjelju spriječile skupinu stotinjak kupača da na -2 Celzijeva stupnja koliko je bilo izmjereno u Huyju, na istoku zemlje, skoče u rijeku Meuse s temperaturom vode od 3 stupnja, kako bi sudjelovali u godišnjem "zimskom preplivavanju" rijeke, belgijskoj tradiciji staroj više od 50 godina.

(Hina)