fbpx

Podrška Nikoli Morači - Veliki broj novinara okupio se na Trgu Krajine u Banjaluci

protest podrska nikola moraca 2 872x610

Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Veliki broj novinara okupio se na Trgu Krajine u znak protesta zbog postupanja policije i tužilaštva prema Nikoli Morača, novinaru "EuroBlica" i portala Srpskainfo.

Novinar Nikola Morača je juče saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banjaluke.

Na informativni razgovor privedeni su i glavni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn Boris Lakić, koji su takođe osumnjičeni.

Sve je počelo noć prije, kada sam dobio informaciju od meni jako dobrih ljudi da me policija traži na njihovim adresama, rekao je Nikola Morača, novinar Euroblica, na današnjem skupu podrške.

"Obavijestio sam urednika da me traže, pa me je onda on nakon sat vremena obavijestio i da su me tražili u redakciji. To je bilo pola devet naveče, tražili su me jer me kao nisu mogli naći tamo gdje živim", dodao je on.

On je rekao da su znali i zahvaljujući broju telefona gdje se nalazi, te je odlučio da se sam javi. 

protest podrska nikola moraca 9

Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

"Otišao sam kod advokata i nas dvojica smo oko 10 otišli u policiju. Otišli smo u sektor za krvne i seksualne delikte. Pitali su me razna pitanja, kako to i ide. I sve je bilo u redu do momenta kada su me pitali ko mi je izvor u tekstu. Rekli su mi da ću imati status svjedoka", rekao je Morača.

Morača je rekao da neće otkriti izvore, jer kad bi to uradio više se ne bi bavio novinarstvom.

"Tada se totalno mijenja priča, oni ulaze i izlaze, nose neke papire. Zove me Trkulja, glavni i odgovorni urednik, ja se pokušavam javiti na telefon, a tada mi se oduzima telefon i izdaje naredba o oduzimanju telefona. Advokat i ja se hvatamo za glavu, pitamo šta se dešava, oko čega se vodi istraga. Uglavnom, osumnjičen sam za krivično djelo 337 Odavanje službene tajne", ističe on. 

"Ja pitam ko je odavao, jer pratim crnu hroniku 20 godina, jer kad se slučaj proglasi službenom tajnom, onda se tu ne smije ni prići. Ne znam ko je ovo proglasio službenom tajnom. Policija navodi da može institucija, dobro, to je njihovo", dodaje Morača.

Srpskainfo/Nezavisne