fbpx

Počela sadnja 150.000 novih trsova vinove loze: Ljubuški vinari su napravili veliki iskorak

vinograd

Ljubuški je samo jedna od destinacija u našoj zemlji koja ulaže dodatne napore kako bi vinogradarstvo opstalo. Prošle godine je najavljeno da će se u Ljubuškom saditi novi nasadi vinove loze, a ta najava je ovih dana krenula u realizaciju te je započela sadnja novih 40 hektara vinograda u vlasništvu šestorice vinogradara i vinara iz ovog kraja.

Koncesija

Riječ je o najplodnijem zemljištu na ovom području, poznatijem kao Plantaža, koje je grad, nakon što je posljednjih godina to zemljište bilo potpuno zapušteno, dao pod koncesiju članovima Udruge vinogradara i vinara općine Ljubuški, te će na ovom lokalitetu uskoro da nikne nova plantaža s oko 150.000 trsova vinove loze.

Sadnja novih nasada počinje nakon višemjesečnih radova na pripremi i čišćenju zemljišta i kanala, te postavljanju novog sistem drenaže, a sve se obavlja uz korištenje savremenih metoda i strojeva.

- Na 40 hektara površine biće zasađeno oko 80 posto žilavke, a ostatak su blatina i trnjak - autohtona crna sorta koja daje šampionska vina i koja se na velika vrata vraća na vinsku scenu Hercegovine, kažu u Udruzi vinogradara i vinara grada Ljubuškog.

- Ljubuški vinari su napravili veliki iskorak u posljednjih desetak godina. Šire svoje nasade, dobili su koncesije na zapadnom ulazu u grad na nekada čuvenoj plantaži prijašnje vinarije Hepok. Imaćemo uskoro četrdeset hektara novih vinograda i možemo reći da vinogradarstvo u Ljubuškom ide u dobrom smjeru, poručio je prošle godine Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Ljestvica

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Ljubuški Zdenko Milas ranije je za naš list kazao da su vinari sada u prilici da svojim radom i novim investicijama Ljubuški ponovo vrate na visoko mjesto ljestvice svih vinara na ovom i širem području.

oslobodjenje.ba