fbpx

Pet izbora koji će oblikovati svjetski poredak u 2024.

Pet izbora koji će oblikovati svjetski poredak u 2024.

Foto: Ilustracija

Iduće godine pola će svijeta izaći na birališta, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika. Ovo je pet izbora na koje treba obratiti pozornost.

Trump-Biden repriza
Deseci milijuna Amerikanaca u studenom će birati 60. predsjednika Sjedinjenih Država, a po svemu sudeći, snage će ponovo odmjeriti sadašnji predsjednik Joe Biden i bivši Donald Trump.

Pobijedi li, Biden će obnašati dužnost predsjednika do 86. godine. Anketa za anketom pokazuje da većina birača misli da je prestar da bi bio vrhovni zapovjednik, iako je Trump samo četiri godine mlađi. Čini se da će dezinformacije biti obilježje kampanje i podsjetnik na prošle izbore, kada su Trumpovi pristaše ušli u američki Kapitol, pokušavajući zaustaviti potvrdu Bidenove pobjede.

Prije revanša s Bidenom Trump mora osvojiti nominaciju republikanske stranke i u toj je utrci favorit unatoč višestrukim suđenjima koja mu vise nad glavom.

Još šest Putinovih godina na čelu Rusije?
Vladimir Putin ruski je čelnik posljednje 23 godine, a 2020. je izmijenio ustav tako da može ostati na vlasti do 2036., što bi značilo da bi mogao vladati dulje od Staljina.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini iskoristio kako bi pritvorio i ušutkao protivnike, male su šanse da će mu se itko prepriječiti na putu do novog šestogodišnjeg mandata. Iako to još nije objavio, svi očekuju da će se kandidirati.

Njegov bivši protukandidat Aleksej Navalni služi 19-godišnju zatvorsku kaznu, a svoju kandidaturu najavio je ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin, ali je i on zatvoren, i to na neodređeno vrijeme.

Europski ispit za populiste
Više od 400 milijuna birača iz 27 zemalja Europske unije birat će 720 članova Europskog parlamenta u lipnju. Desničarski kandidati ohrabreni su pobjedama euroskeptika Geerta Wildersa na izborima u Nizozemskoj i prošlogodišnjeg trijumfa talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Izbori u Indiji
Gotovo milijardu Indijaca glasat će u travnju i svibnju na izborima na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh temeljili su se na podršci indijskih Hindusa te, kako kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji. Unatoč gušenju građanskih sloboda, Modi ulazi u izbore kao jasan favorit, a njegovi pristaše mu pripisuju zasluge za jačanje položaja Indije na globalnoj sceni.

Indija je u kolovozu postala tek četvrta nacija koja je spustila bespilotnu letjelicu na Mjesec nakon Rusije, SAD-a i Kine, a planira poslati čovjeka na Mjesec do 2040. godine.

Meksiko bi mogao dobiti prvu predsjednicu
Bivša gradonačelnica Mexica Claudia Sheinbaum kandidirala se u ime stranke Morena aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji nema pravo na novi mandat.

Njezina suparnica Xochitl Galvez izabrana je da predstavlja oporbenu koaliciju Široki front za Meksiko. Odnese li ijedna od njih pobjedu, postat će prvom predsjednicom te zemlje s tradicijom mačizma.

U utrku se nedavno uključio i mladi guverner države Nuevo Leon Samuel Garcia. Ankete pokazuju da je Sheinbaum favorit.

N1