fbpx

Penzionisani evropski satelit sunovratio se na Zemlju iznad Tihog okeana

Penzionisani evropski satelit sunovratio se na Zemlju iznad Tihog okeana

Foto: EPA

Penzionisani evropski satelit za posmatranje Zemlje ispao je iz orbite u sredu i bezopasno se raspao iznad Tihog okeana.

Satelit „European Remote Sensing 2“ (ERS2) ušao je u atmosferu na pola puta između Havaja i Aljaske i Evropska svemirska agencija (ESA) je potvrdila da se raspala ta svemirske letelice teška 2.300 kilograma.

Nije prijavljena šteta ili da je iko povređen. Stručnjaci su očekivali da će od trenja s atmosferom izgoreti veći deo tog satelita.

Lansirana 1995. godine, ta svemirska letelica je penzionisana 2011. Kontrolori leta su brzo spustili njenu orbitu da bi izbegli sudare s drugim satelitima i za to iskoristili svo preostalo gorivo, a prirodno spuštanje ka Zemlji, mada nekontrolisano, pobrinulo se za ostalo. Pošto je ulazak satelita u atmosferu bio nekontrolisan, nije se mogla predvideti precizna lokacija.

„Nema ga više, ali nije zaboravljen“ – poručila je ESA na platformi „X“. „ERS-2 je ostavio izvanredno nasleđe podataka koji i dalje unapređuju nauku“ – piše u toj poruci.

Njegov prethodnik, ERS-1 koji je otkazao i prestao da radi pre nekoliko decenija, zasad ostaje u visokoj orbiti nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje.

Agencije