fbpx

Parlament ponovo bira predsjednika Katalonije

torra.quim .epa

Poslije četiri kandidata, čiji su izbor blokirali sudovi, bivši predsjednik Carles Puigdemont za nasljednika predložio Quima Torru.

Katalonski Parlament u subotu će glasati o imenovanju novog predsednika te španske regije, a to je peti pokušaj formiranja vlade otkad su pre gotovo sedam meseci vlasti u Madridu raspustile posljednji kabinet, onaj koji je proglasio nezavisnost te regije.

Bivši čelnik Carles Puigdemont, koji sad živi u Nemačkoj, u obraćanju objavljenom na društvenim mrežama za novog čelnika predložio ne toliko poznatog člana Parlamenta Quima Torru.

Predsednik Parlamenta Roger Torrent u saopštio da je predložio Torru kao kandidata za regionalnog predsednika nakon konsultacija sa političkim strankama, a Parlament će o tom imenovanju glasati u subotu.

Ističe rok za izbor predsjednika

Separatistički pokret u toj severoistočnoj regiji nije uspeo da formira vladu, uprkos tome što je osvojio većinu poslaničkih mesta na izborima u decembru, koje je raspisao španski premijer Mariano Rajoy nakon Puigdemontovog pokušaja secesije.

Rok za imenovanje novog čelnika ističe, jer ga Parlament mora odabrati do 22. maja.

U protivnom se ide na nove izbore, no anketa objavljena u petak pokazuje da bi njihovi rezultati bili jednaki trenutnom stanju u Parlamentu.

Sva četiri prethodna kandidata koje je predložio pokret za nezavisnost blokirali su sudovi, jer žive u inostranstvu ili su u pritvoru zbog uloge u referendumu i proglašavanju nezvisnosti koje je usledilo.

Jedan od blokiranih kandidata bio je Puigdemont, koji je trenutno u Berlinu, gde čeka odluku nemačkog suda o tome hoće li biti izručen Španiji zbog optužbi o zloupotrebi javnih sredstava.

Apsolutna ili klasična većina

Torra je advokat, novinar i aktivista za nezavisnost, koji nema previše političkog iskustva.

Objavljivao je knjige o istoriji Katalonije, a kako bi u subotu postao njen čelnik treba da osvoji apsolutnu većinu.

Ako to ne postigne, prema španskom izbornom zakonu, dovoljna je i klasična većina na drugom glasanju 48 sati kasnije.

Izvor: Agencije