fbpx

Paralelne funkcije u RS još nisu ukinute, ako ne budu - pojedinci će sjediti u više fotelja istovremeno

Fotelje BHRT

Preliminarni rezultati izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske govore da bi i u novom sazivu kao narodni poslanici mogli da sjede rukovodioci i direktori javnih preduzeća i ustanova. Uoči oktobarskih izbora, iz najjače stranke u ovom parlamentu - SNSD-a, stizali su signali da bi dupliranju funkcija mogao doći kraj. Danas u ovoj partiji kažu da nije donesena odluka i da će je naknadno razmatrati.

Dok gradonačelnici i načelnici opština koji su osvojili mandat u Narodnoj skupštini redom najavljuju ostanak na lokalu, direktori i rukovodioci javnih preduzeća i ustanova se ne izjašnjavaju. Najmanje osam narodnih poslanika iz vladajuće većine u novom sazivu parlamenta bi prihvatanjem mandata duplirali javne funkcije. Sredinom prošlog ljeta iz SNSD-a su nagovijestili da bi toj praksi mogao doći kraj. Denis Šulić, član izvršnog komiteta stranke, kaže da će zastupati takav stav prilikom odlučivanja.

"To je išla informacija u javnost, trebamo imati jasan stav stranačkih organa. O tome razgovaramo unutar SNSD-a, razgovaramo i u javnosti osluškujemo informacije i sa terena od naših ljudi, birača, aktivista", navodi član Izvršnog komiteta SNSD-a Denis Šulić.

Raspoloženje u javnosti, opštoj i stručnoj, čini se, ide na ruku onima koji se protive dupliranju javnih funkcija.

"Ako se ostvari praksa što je SNSD najavljivao to bi bio ogroman iskorak ka uopšte demokratičnosti društva, to bi bio sjajan potez, ali je pitanje da li će se to ostvariti zato što živimo u nesređenom društvu u demokratski i politički nezrelom društvu gdje se politika percipira kao cilj, a ne kao sredstvo", smatra komunikolog Mladen Bubonjić.

U opozicionim redovima nekoliko puta su neuspješno upozoravali na praksu duplih funkcija. Jedan od najglasnijih smatra da adresa odlučivanja nisu organi vladajuće stranke.

"Da ovo nije zarobljena država i da smo mi pravna država i imamo Komisiju za sukob interesa, takve se stvari ne bi mogle dogoditi, a naravno da SNSD će slagati i prevariti građane po ko zna koji put, jer kada bi to primijenili, oni bi potpuno ostali bez kluba poslanika i u Narodnoj skupštini i u Predstavničkom domu", kaže Nebojša Vukanović iz Pokreta za pravdu i red.

Nije jasno kada bi SNSD mogao da donese odluku o paralelnim funkcijama, ali bi svakako bilo za očekivati da se to desi prije potvrde mandata u Narodnoj skupštini.

BHRT