fbpx

Parada optužbi, bahaćenja i kiča tek je počela: Počela predizborna kampanja u RS!?

djajic protest PDP

 Foto: PDP

Psihopata, luđak, kriminalac, ubica - samo su dio repertoara Vlade Đajića i Draška Stanivukovića koji ovih dana protestuju jedan protiv drugog.

Idok jedan drži govor, drugi ga “troluje” glasnom muzikom, građanima ostaje samo da se pitaju da li je predizborna kampanja već počela i hoće li ova biti išta bolja od prethodnih ili nas opet čeka mnogo „prljavog veša“, niskih udaraca, podmetanja, spinovanja i rijalitija.

Sukob gradskih čelnika PDP i SNSD u Banjaluci vjerovatno su tek početak onoga što građane širom Republike Srpske čeka u narednih godinu dana, a sudeći po onome što smo vidjeli do sada, ostaje da se zapitamo može li gore.

Politika i šoubiznis
Analitičari upozoravaju da već možemo vidjeti dovoljno signala na osnovu kojih se može zaključiti da nas čeka prljava predizborna kampanja, u kojoj se neće birati sredstva za blaćenje političkog protivnika i u kojoj će potonuti i ono malo političke kulture, kao i sve etičke norme.

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe da smo ušli u predizbornu kampanju još prije nekoliko mjeseci i već je evidentno da je lišena svakog civilizovanog oblika dijaloga, etike i minimuma političke kulture.

– Politika na ovim prostorima prerasta u ozbiljan šoubiznis, jer je evidentno da javnost više zanimaju tabloidne nego životne teme. Građani se odavno ne opredjeljuju po programima, a neke ideologije odavno nema ni u naznakama. Tu i treba tražiti odgovor zašto su nam političari takvi. Oni su se prilagodili očekivanjima birača i mi očito i ne zaslužujemo ništa bolje – kaže Tojagić za Srpskainfo.

On ističe da je prosječnom biraču važnije šta je Džajić rekao Stanivukoviću i kako mu je ovaj odgovorio, ili još bolje odbrusio, nego šta će biti s realizacijom nekog projekta.

Stvar se otela kontroli
Tojagić dodaje da se samo o tome govori – o klevetama, o prijetnjama, o ponižavanju i pljuvanju drugog, o inatu koji svi mi plaćamo…

Evidentno je, ističe Tojagić, da nijedan ne popušta, niti se vraća u neke normalnije tokove i načine komunikacije, niti stranke koje oni predstavljaju imaju namjeru da utiču u tom pravcu.

On kaže da je očito da su i stranke svjesne da normalna, relativno uspješna i poštena, porodična osoba nije nešto čemu će se prikloniti birači, te čak ohrabruju pomenuti dvojac na ovakvo ponašanje.

– Za očekivati je da se parada bahaćenja, optužbi i kiča nastavi. Ne bi me iznenadilo da se obojica uhvate mikrofona na predstojećem zboru na Manjači, da peku i sijeku meso, služe goste, da časte redom, da se čak pred kamerama sukobe jer je već poznato da nas oni više ne mogu iznenaditi. Stvar se odavno otela kontroli i tu nema povratka na normalno – upozorava Tojagić.

Očekuje izrazito prljavu kampanju sa optužbama, lažima i predstavama za javnost, ali se nada da niko neće preći tu liniju fizičkog sukoba i nasilja.

Rijaliti i cirkus
Politički analitičar Velizar Antić ističe da smo kao društvo u velikoj mjeri vrijednosno potonuli.
Neke vrijednosti koje su se, dodaje on, podrazumijevale prije tridesetak godina danas su potpuno zaboravljene, gurnute u stranu, a često se i ismijavamo sa njima.

– Na površinu su isplivale i dobile na snazi neke potpuno druge vrijednosti koje se ogledaju u bahatosti, egoizmu i u paroli “snađi se”. Pošto je i politika dio društva i ne može da bude nezavisna, ove vrijednosti su ušle i u politiku. Možda su čak prvo i ušle u ovu oblast društva – ističe Antić za Srpskainfo.

On kaže da sada, kako u cijelom društvu tako i u politici, imamo jednu vrstu rijalitija i potpunog cirkusa.

Ono što je bilo potpuno nezamislivo da se nađe u javnom diskursu prije tridesetak godina, ističe Antić, danas je potpuno normalno, pa čak i podržano od većine naroda.
Mada smo spremni da svu krivicu za ovo stanje prebacimo na političare i kažemo kako su samo oni odgovorni, Antić se uopšte ne slaže sa tom tezom.

Narod traži nove epizode sapunice
Prije je mišljenja da sam narod podržava i da uživa u ovom cirkusu i sapunici od serije koja nam se prikazuje u Banjaluci i da traži nove epizode.

– Pošto su političari po definiciji takve osobe da moraju da slušaju glas naroda i da mu se prilagođavaju, a sam narod traži ovakvo ponašanje, jasno je da će se političari ponašati upravo na ovakav način. Samim tim je velika odgovornost i na samom narodu za ovo što nam se dešava – navodi Antić.

Navodi da je jasno da postoji i veliki procenat naroda koji ne podržava ovakvo ponašanje, ali oni za sada nemaju izbora i nemaju mnogo alternativa, osim da sami ne učestvuju u cirkusu i da se na neki način povuku i sve posmatraju sa strane.

Antić ističe da nije pristalica velikih riječi i parola i nikada nije koristio riječi najprljavija kampanja i slično jer su sve kampanje na određeni način prljave i to nije slučaj samo kod nas.

Prema njegovim riječima, i u razvijenijim demokratijama politički protivnici traže slabe tačke suprotne strane i to koriste u kampanjama.

Izjave koje čujemo ovih dana u Banjaluci na relaciji Stanivuković – Đajić, kako objašnjava Antić, bile su očekivanije za septembar sljedeće godine u samom finišu izborne kampanje, a ne danas na više od godinu dana pred izbore.

– Posmatrajući sve šta se dešava ovih dana u Banjaluci, ukoliko se nastavi u ovom smijeru, do sljedećih lokalnih izbora mi možemo zaista ući u jednu prljavu kampanju kakvu do sada nismo gledali – poručuje Antić.

POLITIČKI RAT
Ako se po jutru dan poznaje, onda se, poslije razmjene verbalne vatre među gradskim čelnicima PDP i SNSD u Banjaluci, može naslutiti da će do oktobra sljedeće godine na sceni biti nikad prljavija kampanja u najvećem gradu Srpske, u kojoj se neće birati ni metode ni sredstva. Iako je još vrijeme godišnjih odmora pa partijski propagandni motori još miruju, pravi mali rat u kojem se ne biraju riječi i kvalifikacije na račun političkog protivnika već bukti na relaciji dvije najveće banjalučke stranke.

– Draško Stanivuković jednako je laž, kriminal, psihopata, bolest i jedan luđak. I danas upozoravam, to je čovjek opasan, spreman da ubije i bude ubijen – izrekao je Vlado Đajić ovu skandaloznu rečenicu tokom proteklog vikenda, aludirajući da će zbog Stanivukovića nešto slično da se desi i u Banjaluci kao u Gradačcu.

Ovaj mu nije ostao dužan, pa je Đajića optužio za milionske malverzacije oko pranja veša, te „zapošljavanje starleta“ u UKC RS.

Srpska info