fbpx

Pandurević: Sve mi ovo govori da je Dušanka Majkić urednica na RTRS-u

1aleksandra pandurevic

Rasprava o prijedlozima izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV servisu BiH prerasla je u raspravu između dva međusobno suprostavljena bloka u entitetu RS, SNSD-a sa jedne i Saveza za promjene sa druge strane.

Na konstataciju zastupnice SNSD-a Dušanke Majkić da se kadrovi SDS-a ne odazivaju na pozive RTRS-a za gostovanje u emisijama te kuće, SDS-ova zastupnica Aleksandra Pandurević je odgovorila da to govori kako je Majkić zapravo jedna od urednica RTRS-a.

Rasprava je ponudila pregršt informacija, od broja članova koji su napustili SDS do najavljivanja rasula u toj stranci u Bijeljini.

- Ovo je otišlo zaista u predizbornu propagandu, a prijedlog je vrlo jednostavan. Kad je već otišlo ovim smjerom, vidim teške riječi i vidim i razliku, razliku u pristupu politici. Iznenadio sam se da gospodin Prodanović zastupa tezu da mi radimo protiv sebe predlaganjem ovog zakona. Nije čitava politika kako ostvariti svoj lični interes preko institucija – izjavio je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS).

Bosić je, obraćajući se Nikoli Špiriću (SNSD), kazao da je njegova stranka kreirala sistem koji postoji i da je glasala za sve zakone koje su predlagali visoki predstavnici.

- Tačno je da sam ja dugo ovdje, možda i najduže, te kreator brojnih reformi koje su napravile pomake. To što vi to ne razumijete, ja ne mogu pomoći. Nisam ja čovjek koji bježi od bilo čega što je uradio u ovim institucijama, ali ono što je sistemsko se ne rješava po hitnoj proceduri – odgovorio je Špirić.

Njegove kolege iz SNSD-a tvrde da je prijedlog SDS-a zapravo pokušaj jačanja BHRT-a, a slabljenja RTRS-a, dok, s druge strane, Aleksandra Pandurević (SDS) tvrdi da bi se usvajanjem ovih zakonskih rješenja stabiliziralo poslovanje RTRS-a, koji duguje više od 30 miliona KM te ne uplaćuje doprinose uposlenicima.

Na zahtjev zastupnice Demokratske fronte Maje Gasal-Vražalica je određena polusatna pauza te će rasprava o prijedlozima izmjena ovih zakonskih rješenja biti nastavljena nakon nje.

Faktor