fbpx

Pale cijene goriva, ali ne i namirnica: “Sve se preko noći mijenja”

market namirnice

 Foto: Unsplash

Trend snižavanja cijena goriva u Bosni i Hercegovini nastavlja se i ove sedmice. U odnosu na isti period prošle godine, gorivo je jeftnije gotovo 1 KM. Iako se očekivalo da će pojeftinjenje značiti i pad cijena osnovnih životnih namirnica, to se još nije dogodilo.

Umjesto doskorašnje 3,5 KM, litar dizela plaćamo oko 2,40, a benzina desetak pfeniga više. Zbog lošeg životnog standarda, pojedini kažu, moglo se i više izaći u susret građanima, piše N1.

Olakšanje su osjetili i sarajevski taksisti, koji su usljed prošlogodišnjih poskupljenja bili primorani podići cijenu usluga. Hasib Lošić navodi da to nije uticalo na potražnju.

”Država nije ništa poduzela i onda smo mi prošle godine u šestom mjesecu podigli cijene taksi usluga koje stoje i dan danas, gdje je startna cijena 2,5 KM i svaki pređeni kilometar 1,5 KM. Ovo je sad neko prividno stanje cijene goriva, što ne znači da za mjesec neće opet otići na 3-3,5 KM, sve ovo diktira ovo stanje rat, Ukrajina, mi se više ništa ne pitamo. Preko noći može da se promijeni cijena kao što je i bilo prošle godine”, kazao je Lošić.

Manje cijene goriva ne znače isto i za cijene namirnica, iako su se mnogi nadali tome. Pojedine, poput ulja i mlijeka, plaćamo jeftinije, ali većina potrepština i dalje je skupa. Svjedoče tome i bh. građani, kao i oni koji dođu iz susjednih zemalja.

”Isto ko kod nas, manje više. Samo što su kod nas malo veće plaće i mirovine”, kazao nam je jedan od građana.

Žalbe mušterija, Muratka Banda sluša svaki dan. Kaže, najviše kupuju luk i krompir, jer su najjeftiniji. Mada je i njihova cijena viša posljednjih dana.

”Žale se ljudi po cijeli dan, mušterije se žale, sve je poskupilo. Pogotovo ovih 5-6 dana kako je kiša, svo je povrće poskupilo. Luk, krompir, a to jeste poskupilo i po pola marke na kilogram za ova tri-četiri dana”, kazala je Muratka Banda, prodavačica.

Cijene koje postavljaju trgovci, ali i proizvođači, trebalo da kontrolišu inspektori, no njih na terenu nema dovoljno, navodi Adis Kečo iz SSSBiH.

”Nemamo mi tu adekvantih inspekcijskih organa koji bi mogli pratiti ta kretanja i koji bi imali kapacitete i nadležnosti da nalože njima da snize cijene. Ovdje se radi o jednom monopolu’‘, kazao je Kečo.

Uprkos nižim cijenama goriva, cijene ostalih životnih namirnica u BiH i dalje ostaju iste. Građani smatraju da se nikada neće vratiti na one stare, ali se nadaju da ih barem sutra neće dočekati nova poskupljenja.