fbpx

Pahor: Države regije neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050.

Pahor: Države regije neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050.

Foto: Kosovo online

Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor na konferenciji "Prijatelji Zapadnog Balkana" u Ljubljani kazao je kako ne misli da će EU i zemlje zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

- Nisam imao osjećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. godine. Niko ne vjeruje da će EU i države u regiji biti spremne do 2030. godine, ako nastavimo ovako ni 2050. godine regija neće biti spremna. Svi znamo da vrijeme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom dijelu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost - poručio je Pahor.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, ponudio se kao zamjena Miroslavu Lajčaku na mjestu specijalnog izaslanika EU i naveo kako je taj dijalog stao zbog nedostatka povjerenja.

- Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo ni za Srbiju ono što im treba za budućnost - poručio je Pahor.

Avaz/Agencije