fbpx

Ove godine 1.500 migranata poginulo na Sredozemnom moru

izbjeglice camac 525x330

Petu godinu za redom, najmanje 1.500 migranata poginulo je u Sredozemnom moru, a najopasnija ruta je između Libije i Italije, gdje u prosjeku život izgubi jedan od 19 migranata, upozorila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Kako je navela, Španija je registrovala skoro 21.000 migranata samo u 2018. godini, skoro više nego tokom cijele protekle godine.

Ipak, ističe, ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine, što je duplo manje nego prošle godine u isto vrijeme, kada je taj broj iznosio 111,753.

IOM naglašava i da je Italija, čija je vlada odlučila da zatvori svoje luke brodovima koja spašavaju migrante, ove godine preuzela oko 18.000 migranata koji su došli morskim putem iz Libije, a ostatak je otišao u Grčku, na Kipar i Maltu.

“Važno je zapamtiti dve stvari – iako manje migranata dolazi u Italiju, stopa smrtnosti je porasla na najviši nivo od početka migrantske krize”, rekao je portparol IOM Džoel Milman u Ženevi.

Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u cetvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti, španskoj enklavi koja se graniči sa Marokom, podsjeća N1 pozivajući se na Hinu.

“Ono što možemo reći po podacima španskih vlasti je da migranti iz zapadne Afrike, koji su proteklih godina u najvećem broju išli u Libiju, sada biraju Španiju kao novu rutu”, napominje Milman.

Stopa smrtnosti zapadno-mediteranske rute za Španiju je oko 1 smrtni slučaj na 70 migranta, rekao je Milman.

(Agencije)