fbpx

Oštećena Spomen ploča Prvom splitskom partizanskom odredu

Spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu 620x330

Spomen ploča Prvom splitskom partizanskom odredu u gradskoj četvrt Plokite u subotu je fizički oštećena, izvijestile su Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruga veterana Domovinskog rata antifašista, koje su uz priopćenje objavile fotografiju spomenika snimljenu u subotu 25. kolovoza 2018. na kojoj se vidi oštećenje.

‘Tako vandali, tzv. hrvatski domoljubi, gotovo svake godine uoči dana obilježavanja obljetnice smaknuća (26.8.1941.) ponovno ‘strijeljaju’ borce koji su vođeni idealima slobode išli u narodnooslobodilački antifašistički rat. I još ih zato nazivaju partizanskim zločincima. Svojim siromašnim duhom vjerojatno misle da će razbijanjem spomen obilježja promijeniti povijest,’ navodi se u priopćenju, koje su potpisali predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašista Ranko Britvić.

Na toj je spomen ploči, postavljenoj 1981. godine, piše: ‘Poneseni snom, u slobodu s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split ih nikad neće zaboraviti.’

Uz priopćenje je objavljena i fotografija te spomen ploče iz 2016. na kojoj se vide tragovi njena tadašnjeg oštećenja.

(Agencije)