fbpx

Osmorka želi u vlast, u kojoj nema SNSD-a - A "tajkun iz Živinica zadužen za formiranje vlada na svim nivoima je..."

Konakovic Oslobodjenje

Prvi postizborni sporazum je sklopljen, a stranke koje su podržale Denisa Bećirovića sada žele vidjeti šta o njima kao partnerima misli HDZBiH.

Nakon što je Sud BiH odbacio sve žalbe, a CIK potvrdio rezultate, pet stranaka i stranke trojke potpisale su sporazum o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Pregovori su već počeli, no za SDA, kako kažu, nema mjesta. Demokratska fronta je pozvana, ali prioritet su razgovori sa HDZ-om BiH. I SNSD je opcija, a opozicija iz RS-a još veća i to matematički moguća.

KONTRADIKTORNE IZJAVE
Očito je kako se samo čekalo potvrđivanje rezultata od CIK-a BiH, jer su isti dan trojka (SDPBiH, Narod i pravda i Naša stranka), te Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH pristupile koaliranju. Od trojke do osmice. Kažu iz ovih osam stranaka da će formirati vlast na svim nivoima, striktno bez SDA, a matematički gledano, većina za sada ne postoji.

- Osam stranaka koje su potpisale sporazum neće moći same formirati vlast. Mi očekujemo da se još neke političke stranke priključe ovom sporazumu. U ovom trenutku, to je sporazum stranaka koje su podržavale kandidaturu sada već člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kaže nam Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

 

Demokratska fronta je prvobitno pozvana da bude dio koalicije, no taj je poziv pod velikim znakom pitanja. Iako iz osmice tvrde da DF od samog početka nije zainteresiran za koaliranje, nakon optužbi Elmedina Konakovića na račun Željka Komšića, sada je sigurno da od ove saradnje neće biti ništa.

- Ja sada imam dokaze sa terena u kojima Komšić radi prljave poslove za SDA. Okuplja predsjednike drugih političkih stranaka, vodi ih tom nekom famoznom tajkunu iz Živinica, koji je zadužen za formiranje vlada na svim nivoima, posebno u TK-u. Ljudi javljaju, čak postoje i slike, dakle DF je i dalje čvrsto priklonjen SDA, kazao je Elmedin Konaković, lider NiP-a za BHRT.

Odgovor smo dobili od Nihada Hebibovića, savjetnika člana Predsjedništva BiH i lidera DF-a Željka Komšića.

- Predsjednik Komšić je ozbiljan čovjek i takve gluposti ne komentariše, posebno ne gluposti onih koji u razmaku od samo par sati daju kontradiktorne izjave, od poziva u vlast do ocjena da se sa strankom predsjednika Komšića ne želi saradnja, poručio je Hebibović.

Upitna je i saradnja sa HDZ-om. Navikli smo godinama da Dragan Čović formira vlast sa SDA i SNSD-om. Ukoliko osam stranaka dogovori vlast sa HDZ-om, imat će većinu barem na nivou Federacije. Za državni nivo, kažu iz osmorke, priželjkuju opoziciju iz RS-a. Konce u rukama drži Čović.

ČVRSTA SPONA
- Mi sada radimo na formiranju većina, i kantonalnih i federalne, kako bismo dobili određeni broj u Domu naroda i imali matematičku mogućnost da razgovaramo sa bilo kojom političkom strankom, u ovom slučaju HDZ-om, za uspostavu federalne i državne vlasti, napominje Uk i dodaje kako se iskreno nada da će se izbjeći SNSD na nivou BiH.

- Ono što je izvjesno, što znamo i što smo znali i prije ovih izbora jeste ta čvrsta spona, odnosno prijateljstvo između SNSD-a i HDZ-a. Sam Milorad Dodik je rekao da je to maltene dogovorena stvar i da će se oni držati zajedno, konstatuje Tanja Topić, politička analitičarka.
Iz SDA nisu željeli komentarisati osmicu niti otkrivati buduće poteze. No, još po okončanju izbora, poručili su da su otvoreni za sve pregovore. Njihova tišina, za mnoge poznavaoce političkih procesa u BiH, na nešto aludira. Ili sve ili ništa.

Oslobođenje