fbpx

Ortodoksni Jevreji u New Yorku protestovali protiv Trumpove odluke

3ortjev

Predstavnici jevrejske organizacije Neturei Karta iz New Yorka, koja je poznata po učešću na protestima podrške Palestincima, i danas su u New Yorku protestovali protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.
 
Desetak članova ove jevrejske organizacije se okupilo ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN) gdje su iskazali protivljenje Trumpovoj odluci.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima: "Država Izrael je ukrala Svetu zemlju", "Država Izrael ne predstavlja Jevreje" i "Izrael nema pravo da upravlja drugima".

Podsjetimo, iz ove jevrejske organizacije ranije su poručivali da je jedino rješenje za palestinsku krizu da Palestina ponovo postane jedna država, čija će se teritorija prostirati u granicama prije 1948. godine.

Također, članovi organizacije Neturei, inače ortodoksni Jevreji, smatraju da je Izrael okupirao palestinsku teritoriju.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu priznao Jerusalem kao glavni izraelski grad i najavio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice.

Jerusalem ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će istočni Jerusalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

(Anadolija)