fbpx

Opština Neum nezakonito prisvojila obalu mora i otoke Veliki i Mali Školj

Opština Neum nezakonito prisvojila obalu mora i otoke Veliki i Mali Školj

Foto: Impuls

U kontru OHR-u, imovinu BiH upisali 1/1 u vlasništvo Opštine. Zatraženo poništenje odluke Suda u Čapljini jer se radi o državnoj imovini.

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru jer je, kako tvrde, Opština Neum nezakonito izvršila upis prava vlasništva 1/1 nad dva bh. otoka. To su Veliki i Mali Školj. Iz Pravobranilaštva tvrde da je to državna imovina.

Odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Šerifa Špage u aktu su naveli da su 21. avgusta 2023. uputili Opštini Neum zahtjev da im dostave dokumentaciju. Sredinom septembra su iz Službe za imovinsko-pravne poslove Opštine Neum dostavili odgovor, pozivajući se na Rješenje Opštinskog suda Čapljina, da su oba otoka, kao i obalu mora upisali kao svoje vlasništvo 1/1.

Pravobranilaštvo je u Kantonalnom sudu Mostar tražilo da se rješenje Suda u Čapljini poništi, ali odgovor još nisu dobili.

Inače, na spisku državne imovine koji je izradio OHR, nalaze se i otoci u neumskom zaljevu Veliki Školj i Mali Školj.

Hrvatska već godinama pokušava da prisvoji ta dva otoka i tvrdi da su oni u njenom vlasništvu, bez obzira što zvanična dokumentacija potvrđuje da su otoci vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Akt Pravobranilaštva BiH
 
Inače, OHR je nametnuo i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganju državnom imovinom dok se ne na nivou BiH ne donese novi.