fbpx

Opozicija u NSRS traži mogućnost da i tužioci krivično odgovaraju

nsrs1 696x419

Neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK) u Narodnoj skupštini RS zatražiće da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune zakona o javnim tužilaštvima i o krivičnom postupku u RS.

Predsjedavajući PAK-a Adam Šukalo tvrdi da bi se time definisala i mogućnost utvrđivanja tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, budući, kako je naveo, da po sadašnjim zakonskim odredbama glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u RS ne mogu biti krivično gonjeni ili odgovarati u građanskom postupku.

To u prevodu, kako tvrdi, znači da oni imaju opštu amnestiju za sve što urade u vršenju službene dužnosti.

“Ne želimo da ovim vršimo pritisak na rad tužilaštva, ali ni da ostanu sadašnje odredbe zakona po kojima sve zavisi od tužilačke volje”, rekao je Šukalo novinarima.

Istakao je da ove izmjene zakona, koje će predložiti na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, proizilaze iz zaključaka skupštinskog Anketnog odbora formiranog odlukom radi sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za “slučaj Davida Dragičevića”.

On je naveo da stoga osam opozicionih poslanika iz PAK-a predlažu ove izmjene zakona jer je već sada jasno da će vladajuća koalicija u RS “uraditi sve da zaključci Anketnog odbora ne budu usvojeni”.

I član ovog kluba Perica Bundalo tvrdi da ne postoji nijedan objektivan razlog da se ne usvoje izmjene ovih zakona, jer će to biti doprinos stabilnosti građana i borbi protiv korupcije.

Ovom neformalom klubu pristupili su samo poslanici iz opozicije, SDS, PDP-a i NDP-a.

(Agencije)