fbpx

OHR: Odluka NSRS da ospori autoritet Ustavnog suda BiH nelegalna, napad na ustavni poredak BiH

OHRzgrada

 Foto: OHR

Pokušaj Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da ospori autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja neprihvatljivo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljnu prijetnju vladavini prava u RS, te napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, saopštio je Ured visokog predstavnika (OHR).

"Ove odluke su nelegalne. Za ovo je prije svih odgovoran Milorad Dodik. Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - što znači potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4", navode iz OHR-a.

U nastavku se ističe da visoki predstavnik Christian Schmidt nudi političku saradnju svim akterima u Republici Srpskoj kako bi se NSRS pomoglo da ispuni svoje zakonske obaveze, uz uslov potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Prvi korak je odbacivanje bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, i da njihova volja bude ispoštovana u rezultatima slobodnih demokratskih izbora", poručuju iz OHR-a.

BHRT