fbpx

OEBS osudio prijetnje Milorada Dodika medijima u Republici Srpskoj

Dodik M iRadio Sa

 Foto: Radio Sarajevo.

Izjavljena namjera Milorada Dodika, predsjednika RS, da će podnijeti tužbe protiv N1, Capital, BN TV, te magazina Buka zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz njegove tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ušutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje nezavisnih i oprečnih glasova, izjavili su Tereza Ribeiro, predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Brajan Ageler, šef kancelarije OEBS-a u BiH.

Oni su istakli da su ove izjave posebno zabrinjavajuće zbog nedavnog koraka Narodne skupštine RS kojim je ponovo kriminalizovala klevetu u RS.

"Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva, pa čak i potaknu na nasilje", istakao je Ageler.

On je upozorio da su prijašnji slučajevi slične retorike doveli do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava od strane grupa huligana, uz "zapanjujuće slabe" i nedovoljne reakcije organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinioce i zaštititi građane od nasilja.

Ribeiro je podsjetila na Odluku Ministarskog savjeta OEBS-a o bezbjednosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država članica, uključujući i BiH.

U ovoj odluci one "pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja - i da nedvosmisleno osude - nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštovanja značaja nezavisnog novinarstva."

"OEBS najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici. Očekujemo da će se vlasti u RS poštovati svoju obavezu da obezbijede zaštitu svih građana RS, uključujući i novinarke i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora. Slobodni i nezavisni mediji su kamen temeljac svakog demokratskog društva, a OEBS naglašava važnost njegovanja okruženja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde", zaključili su Ribeiro i Ageler.

Nezavisne