fbpx

Odnosi Kube i SAD-a se pogoršavaju

miguel epa

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel pozvao je Donalda Trumpa na dijalog utemeljen na uzajamnom poštovanju.

Odnosi Kube i Sjedinjenih Država pogoršavaju se, kazao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u televizijskom intervjuu, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

"Ne odbacujemo mogućnost dijaloga ali on se mora bazirati na poštovanju, ne smije se uvjetovati određenim našim uvjerenjima", istaknuo je kubanski predsjednik za televizijsku postaju Telesur.

Dodao je također da njegova vlada nije optimistična u pogledu održavanja sastanka ako "vlada Sjedinjenih Država ustraje u svom skandaloznom stajalištu".

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovo ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj ostrvskoj državi.

Legalizacija istospolonih brakova

Američki su pak diplomati u Havani od prošle godine mete misterioznih "akustičnih napada", koji su im uzrokovali niz zdravstvenih problema.

Izvor napada i dalje nije poznat, napominje agencija dpa.

U drugom dijelu intervjua kubanski je predsjednik branio dio novog ustava kojim se utire put legalizaciji istospolnih brakova.

"Mislim da se priznavanje braka među ljudima, bez ograničenja, nadovezuje na princip eliminacije svih vrsta diskriminacije u društvu", kazao je Diaz-Canel.

Izvor: Agencije