fbpx

Od 38 uhapšenih u međunarodnoj akciji protiv organizovanog kriminala, osmoro radilo u institucijama BiH

Europol BHRT

 Foto: BHRT

U okviru istrage, usmjerene na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavila proizvodnjom i trgovinom narkoticima na Zapadnom Balkanu, u Evropskoj uniji i Južnoj Americi, uhapšeno je 38 osoba, od kojih je osam vršilo dužnosti u institucijama Bosne i Hercegovine. Jedna osoba, visoke važnosti, nakon što je uhapšena u Njemačkoj, izručena je BiH, istakli su iz Europola.

Tokom akcije zaplijenjeno je više od 300 kg kanabisa, te nekretnine i gotovina ukupne vrijednosti preko 6 miliona evra.

Kako su naveli, Europol je pružio podršku Bosni i Hercegovini u identifikaciji i razbijanju široke kriminalne mreže umiješane u trgovinu narkoticima i oružjem, pranje novca i korupciju. U istrazi, pokrenutoj Europolovom analizom, učestvovali su Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Tužilaštvo BiH. U istrazi su takođe učestvovali i policijski i pravosudni organi Njemačke.

Istraga je otvorena 2021. godine i bila je usmjerena na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavila proizvodnjom i trgovinom narkoticima na Zapadnom Balkanu, u EU i Južnoj Americi. Operativnom analizom kriptovane komunikacije došlo se do važnih tragova koji su doveli do identifikacije kriminalnih aktera. Europol je podržao nacionalna tijela u provođenju istražnih radnji, dostavljanjem važnih uvida u komunikaciju osumnjičenih putem kriptovanih aplikacija "Anom" i "Skaj", a koje su uklonjene 2021. godine.

Razmjenom informacija između više nadležnih tijela otkrivena je organizaciju velikih razmjera, koja je djelovala na dva kontinenta, i imala svoje članove na položajima u institucijama u Bosni i Hercegovini.

Dana 19. juna, koji je bio osmi dan akcije u ovoj trogodišnjoj operaciji, nadležni organi u BiH lišili su slobode šest osoba, te je ukupan broj osoba lišenih slobode zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom povećan na 38.

Europol je podržavao operaciju od samog početka analizom komunikacija, što je bh. vlastima omogućilo identifikovanje osumnjičenih i otkrivanje njihovih kriminalnih aktivnosti.

Jača operativna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom

Od juna 2023. godine, Europol dodatno jača svoju operativnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavu jedinstvene Nacionalne kontakt tačke svih policijskih organa u BiH za saradnju sa Europolom, putem koje će biti povezani sa sistemom Europolove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA).

Osim uspostave Nacionalne kontakt tačke, koja će vršiti koordinaciju komunikacije između nadležnih tijela za provedbu zakona u BiH i Europola, upućuje se i oficir za vezu iz BiH u agenciju. Oficir za vezu BiH pridružiće se velikoj zajednici od gotovo 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, i već borave u sjedištu Europola.

BHRT